Dzisiaj ostatni dzień na dodanie przepisu z dynią, więc jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to się pospieszcie. Mój kolejny przepis z dynią to dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami. Wczoraj byłam na zakupach i przystanęłam przy ladzie z oliwkami…No i jak widzicie w mojej focaccia paleta różnokolorowych oliwek. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać jeszcze chorizo. Dobrego nigdy nie za dużo!
Dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami
duża forma z piekarnika
Składniki:
225 g dyniowego musu
100 g mąki graham
700 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
400 ml zimnej wody
100 ml dobrej oliwy + 50 ml do polania
garść różnego rodzaju oliwek
200 g chorizo, u mnie wędzone
2 ½ łyżeczki soli
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj dyniowy mus, oliwę i obie mąki. Zagnieć puszyste ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj sól. Ciasto powinno lekko odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy w tak zwaną kopertę, przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Rozciągnij ciasto na prostokąt wielkości blaszki z piekarnika przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Powciskaj w ciasto oliwki i kawałki chorizo, następnie zrób dołki palcami i skrop focaccia równomiernie oliwą.
Piecz focaccia w piekarniku nagrzanym na 200ºC i termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 30 minut. Ostudzony chleb pokrój na kawałki.
3 komentarze
Świetna Gosiu!
Sięgam po kawałek…
A proszę!
Focaccię uwielbiam, a co dopiero z dynią!