Czas na wypiek chleba. Ostatnio nawiązałam kontakt z kilkoma blogerami, którzy jak ja uwielbiają wypiekać domowe pieczywo. Tym razem został wybrany przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami, pochodzący z blogu gotuje bo lubi.
Wspaniały chleb, lekko słodkawy, nietypowy ze względu na por, którego dodatek mnie osobiście zaintrygował. Chleb rośnie na zakwasie, a jak długo zależy oczywiście od aktywności zakwasu. Najlepiej na dobę przed użyciem zakwasu lepiej go „dokarmić „, wtedy jest pewne, że chleb ładnie wyrośnie.
Przepis na chleb na pszennym zakwasie z porami i pestkami
Składniki:
2 okrągłe bochenki
Zaczyn
- 2 łyżki pszennego zakwasu
- 375 ml mąki
- 180 ml wody
Chleb
- 500 ml wody
- 800 g mąki pszennej
- 400 g mąki pszennej razowej, u mnie grahamka
- 3 łyżeczki soli
- cały zaczyn
- 2 duże pory
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g pestek ze słonecznika
- 100 g pestek z dynii
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Zrób zaczyn mieszając podane składniki. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin. Najlepiej zaplanuj na noc, aby rano wyrobić chleb.
- Przygotuj por. Pokrój cienko i podsmaż na oliwie. Kiedy por będzie już miękki dodaj miód i ocet balsamiczny i smaż dopóki oset nie wyparuje, a por będzie brązowy.
- Zrumień słonecznik i dynię.
- Zarób ciasto, dodając zaczyn (ja dodałam cały), następnie wodę i obie mąki. Zagnieć lekkie ciasto. Ja robię to przy pomocy asystenta kuchennego przez 7 minut. Po tym czasie dodaj sól. I zarabiaj przez dodatkowe 7 minut. Pod koniec dodaj usmażony i przestudzony por oraz pestki słonecznika i dyni.
- Przyełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Po 90 minutach wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Skłądanie poprawia wyrastanie chleba, przez co tworzą się tak zwane dziury jak w szwajcarskim serze. Powtórz tą procedurę po 90 minutach. Pozostaw chleb na 10 minut pod przykryciem, a następnie podziel na dwa bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny pod folią lub w lodówce na 8 godzin.
- Wyłóż chlen na blachę lub kamień do pieczenia, natnij i piecz na 250ºC (termoobieg) najpierw przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 200ºC i piecz jeszcze przez 25 minut. Podczas pieczenia wstaw żaroodporne naczynie z wodą. Skórka chleba będzie chrupiąca i ładnie wypieczona.
- Wyjmij chleb z piekarnika, po wczesnym odpukaniu w don. Guchy odgłos wskazuje, że chleb jest należycie wypieczony.
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia https://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
36 komentarzy
wszystkie okazałe bochenki tym razem wyszły! tylko się cieszyć i czekać na kolejną propozycję:) dzięki za wspólnie spędzony czas
Dziękuję Aniu za wspólne pieczenie. Też jestem ciekawa co będziemy piec następnym razem!
Pięknie upieczony Gosiu!
I podany w smakowitej scenerii.
Dziękuję.
Dzięki Aniu! Cieszę się bardzo, że mogłam z Wami upiec!
Gosiu, przepiękny chlebek CI wyszedł !
Dziękuję za wspólny czas !
Jak fajnie, że nas tyle piekarek. Nie ma jak domowy chleb!
Dziękuję Gagito! Jestem naprawdę szczęśliwa!
Widać po Twoich chlebku, ze jesteś profesjonalistką !
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam i mam nadzieję, że do następnego razu !
Dziękuję Aniu!Tak do następnego razu!
Wyszedł po prostu idealny! Cudnie wyrośnięty :)
Dziękuję za wspólne pieczenie ;*
Gosiu, cieze się, ze dolaczylas do tej akcji! Chlebus wyszedł ci jak malowany. Na ostatnim zdjęciu wygląda tak apetycznie, ze chętnie siegnelabym po kromke :) Dziekuje za wspólny czas i do następnej akcji. Pozdrawiam bardzo cieplo :)
Dziękuję!Robiłam zdjęcia przy sztucznym świetle, bo tapetowałam pokój mojemu dziecku i tak mi się zeszło… Do następnego razu!
Idealnie się upiekł, do tego przepisu nie sposób nie wracać, ja zrobiłam nieco za twarde ciasto ( trzeba dać więcej wody) , ale i tak sie nie zawiodłam, bo był pyszny.
Pajdy niezwykle apetyczne.
Tak , mąka mące nie równa.Ciasto wLaściwe musi być dosyć lużne…następnym razem będziesz już wiedziała, a chleb i tak smakował
Pozdrawiam!
Oj tak, domowe wypieki to jest to. Odkąd zaczęłam piec chleb, nie wyobrażam sobie, by było inaczej… :)))
Chlebek wyszedł Ci pięknie. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
O jak fajnie, że nas tyle!Dziękuję!
I ten por właśnie nadawała chlebom smaczku:-) Cudny Twój wypiek, zapewne z serkiem i winogronem smakował wybornie:-) Dzięki za wspólny czas:-)
Oj smakował! I ten por…
Pięknie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólny czas!
Dziękuję! Do następnego razu!
Wspaniały chlebek Gosiu :)! Ja też bardzo się cieszę, że jestem w takim fajnym gronie Piekarek :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
Gosiu, moja imienniczko ;) Chleb przepiękny, cudna skórka i bardzo ładne zdjęcia. Cieszę się że mogę Cię poznać.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile przy chlebie.
Także piekłam na mące graham :)
Jestem bardzo zadowolona z mojego pierwszego wspólnego wypieku. Do następnego!
Wspaniały bochenek w Twoim piecu wyrósł !
Dziękuję Ci za czas wspólnie spędzony w naszej wirtualnej piekarni … wspaniale , że nie tylko ciasto chlebowe nam pieknie rośnie , ale też nasza chlebowa społecznośc się powiększa z każdym chleba pieczeniem…
pozdrawiam serdecznie …
Bardzo mi sié podoba taka wirtualna piekarnia… Do nastépnego razu!Pozdrawiam!
[…] Gosia https://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/ […]
Pięknie wyrośnięty!
Dziękuję za wspólne chwile:)
Dziękuję!Pozdrawiam serdecznie!
piękny chlebuś :) dziekuję za wspólne pieczenie :)
Dziękuję! Do następnego razu!
piękny chlebek
Wygląda bardzo apetycznie. Pięknie wyrośnięty.
Dziękuję
miło mi było piec z Wami ! pierwszy raz mam za sobą :)
Ja też! Pozdrawiam
[…] Gosia https://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/ […]