Znalazłam przepis na lchf chleb całkiem przez przypadek i od razu musiałam go upiec. Nie praktykuję codziennie LCHF (low carbohydrate high fat), dieta, w której je się mniej węglowodanów, a za to więcej tłuszczy.
Od czasu do czasu jednak wpadnie mi w oko przepis tego typu, który mnie zaintryguje. Tak było i z chlebem LCHF.
Bardzo lubię piec chleb, a jeszcze bardziej go jeść, dlatego nie mogłam sobie wyobrazić jak taki LCHF chleb może smakować. Upiec taki chleb to żadna filozofia, więc do czynu…
No więc jak myślicie smakował mi ten chleb czy nie? Oczywiście, że smakował i na pewno go upiekę nie jeden raz, bo można go nawet wykorzystać na małe kanapki typu przekąski, albo upiec taki chleb jeśli w domu zabraknie mąki, zakwasu czy drożdży.
Poza tym aby jeszcze bardziej Was przekonać do tego chlebka to muszę dodać, że jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy, bo zawiera mnóstwo nasion, błonnika i minerałów. Aby wszystkie składniki w chlebie połączyły się podczas wypieku użyłam nasion psyllium, które zmieliłam na mączkę. Można również użyć gotowego produktu pod nazwą błonnik witalny lub psyllium husk. Psyllium, a właściwie błonnik w nim zawarty ma podobne właściwości wiążące jak gluten, poza tym wspomaga pracę jelit, przez co przyspiesza trawienie. Często używam psyllium nawet do wypieku normalnego chleba, właśnie ze względów odżywczych.
Chleb LCHF
1 płaski chlebek o rozmiarach 25 cm x 25 cm
Składniki:
2 jaja
100 ml nasion sezamu
50 ml siemienia lnianego, łupanego
50 ml nasion słonecznika
1 łyżka zmielonych nasion psyllium
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g twarożku typu wiejskiego
szczypta soli
1 łyżka świeżego tymianku
Serek wymieszaj z jajkami. Suche składniki wymieszaj i dodaj do mokrych wraz z tymiankiem. Na blaszy wyłożonej pergaminem rozprowadź masę chlebową. Piecz chleb LCHF w piekarniku na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut. Jeszcze gorący chleb pokrój na mniejsze kawałki.
1 Komentarz
Niesamowicie wyszedł, kurcze musze koniecznie sama spróbować