419
Święta za pasem, czas więc na przepis na świąteczny chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami. Cudnie pachnący chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem cynamonu. Uwielbiam ten chleb. Jest puszysty, mięciutki z wypieczoną skórką, którą z chęcią bym odkroiła i zjadła na poczekaniu.
Z tej porcji wyszły mi trzy mniejsze bochenki. Orzechy oczywiście uprażyłam aby dodać chlebkowi jeszcze więcej aromatu. Suszone śliwki pokroiłam, bo były dosyć duże.
Przepis na świąteczny chleb z orzechami i suszonymi śliwkami
Składniki:
na 3 bochenki
- 1100 ml pszennej mąki
- 200 ml mąki żytniej razowej
- 400 ml zakwasu żytniego
- 500 – 600 ml wody
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka cynamonu
- świeże drożdże, kuleczka wielkości ziarenka grochu
- 1 łyżka soli
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g suszonych śliwek
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj melasę. Dodaj obie mąki, cynamon i zacznij zarabiać chleb ręcznie lub przy pomocy asystenta. Ja zagniatam chleb za pomocą asystenta kuchennego najpierw przez 10 minut.
- Dodaj teraz sól i zagniataj chleb jeszcze przez 10 minut.
- Uprażone orzechy pozbądź zewnętrznej łuski, ocierając je o siebie i posiekaj lekko. Pokrój śliwki.
- Dodaj do chleba orzechy i śliwki i zagniataj przez 2 minuty. Umieść chleb w lekko natłuszczonej misce, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż chleb i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Powtórz składanie.
- Niech ciasto odpocznie 10 minut. Następnie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj bochenki i pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej godzinę.
- Natnij chleb i włóż do nagrzanego piekarnika na 250ºC (termoobieg) na 15 minut. Po tym czasie obniż temperaturę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
- Podczas pieczenia ustaw naczynie z wodą na dnie piekarnika. Skórka chleba będzie wtedy ładnie wypieczona i chrupiąca.
Chleb dodaję do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach.
5 komentarzy
O łał, wygląda wspaniale :)
Dziękuję !
kromkę z chęcią bym porwała
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuje przepis. Pozdrawiam M.
Dziękuję! Polecam!