Próbowaliście czekoladę z odrobiną chili? Jeśli nie to polecam domowej roboty trufle czekoladowe z żurawiną i chili. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do chili w słodkich wyrobach, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Nie żałuję, bo takie trufle lekko ostrawe są przepyszne. W sam na raz na rozgrzewkę w taką beznadziejną pogodę jak dzisiaj.
U Was też tak szaro i ponuro? Najpierw pada śnieg, potem deszcz. Szklanka na drogach, skrobanie samochodu…a o rowerze to mogę teraz tylko pomarzyć…No ale ponoć, ponoć święta będą śnieżne u nas, więc trochę lżej na duchu.
A tym czasem raczę się świeżo zrobionymi truflami i jest mi bardzo błogo na duszy.
Przepis na trufle czekoladowe z żurawiną i chili
Składniki:
na 20 trufli
- 75 ml śmietanki
- 150 g czekolady, 70% kakao
- 1 łyżka miodu
- odrobina chili u mnie super ostra
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- kakao do obtoczenia trufli
Wykonanie:
- Wlej śmietankę do małego rondelka wraz z miodem i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj połamaną czekoladę i chili, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj drobno pokrojoną żurawinę, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do formowania trufli najlepiej załóż cienkie gumowe rękawiczki. Formuj małe kulki i obtocz je obficie w kakao. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Na święta zawsze robię domowe słodycze z czekoladą czy szafranowy fudge, a po świętach kiedy zostają resztki ciasta na przykład piernika warto zrobić bajaderki.
5 komentarzy
Wszystkie składniki mam w domu, zaraz pędzę do kuchni :)
Super!
o rany ale tym zdjęciem kusisz, toc to czyata rozpusta
Pięknie wyglądają! Lubię takie słodko-ostre smaki :)
Bardzo ciekawe, muszę zrobić, tak ładnie wyglądają… :)