Śledzie absolutnie królują na naszym świątecznym stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować śledzie w pomidorach z dodatkiem chili i sherry. Wspaniałe śledzie lekko słodkie z delikatnym posmakiem sherry i chili.
Śledzie w pomidorach z chili i sherry
4 porcje
Składniki:
200 g śledzi, solonych
pół średniej wielkości pora
3 łyżki ketchupu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
5 łyżek oleju
3 łyżki sherry, u mnie wytrawne
otarta skórka z pół pomarańczy
szczypta chili, lub wedle smaku
sól i pieprz do smaku
Śledzie namocz w zimnej wodzie, odcedź i pokrój. Pokrój por. W misce wymieszaj ketchup, przecier pomidorowy, skórkę otartą z pomarańczy, sherry, olej oraz przyprawy. Dodaj śledzie i por i wszystko wymieszaj.
Przełóż śledzie do słoika i odstaw na conajmniej 1 dzień.
3 komentarze
Wspaniałe Gosiu!
U mnie na wigilijnym stole podajemy co najmniej pięć rodzajów śledzi.
Twoje też będą.
Dziekuję za przepis.
wyglądają bardzo smakowicie :)
Fajna, oryginalna przekąska, aż mi ślina pociekła. Gratulacje.