Przekąska z pieczarek to chyba najpopularniejsza przekąska na Sylwestrowa inie tylko! U mnie pojawia się praktycznie co roku w różnych osłonach.
Pierwszy dzień Nowego Roku, więc i pierwszy przepis w tym roku, łatwy i szybki do wykonania. Proponuję przekąskę z pieczarek. Pieczarki zresztą jak inne grzyby bardzo lubię. Często goszczą w moich przepisach jak na przykład faszerowane pieczarki. Dzisiaj proponuję pieczarki zapiekane z owocowym musem, serem camembert i włoskimi orzechami. Wspaniała przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.
Kochani! Niech Wam się wiedzie jak najlepiej w Nowym Roku 2015. Pewnie macie wiele marzeń do spełnienia i silne postanowienia tak jak ja. Wiążę wielkie nadzieje z tym rokiem, ale mierzę siły na zamiary. A w kuchni jak zwykle będę dogadzać moim milusińskim najlepiej jak tylko umiem, po domowemu, zdrowo, kolorowo i pysznie.
Przekąska z pieczarek
15 sztuk
Składniki:
½ kg pieczarek, duże kapelusze
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki malin, u mnie mrożone
100 ml wody
2 łyżki miodu
1 mały camembert
połówki włoskich orzechów
świeży tymianek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Potrzebne są jedynie kapelusze. Odcięte stopki możesz wykorzystać do jakiegoś farszu lub sosu.Posól i popieprz kapelusze, a następnie skrop oliwą. Zagotuj żurawinę z malinami wodą i miodem. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus powinien być słodki z wyczuwalnym cierpkim smakiem. Każdy kapelusz napełnij musem, a następnie na wierzchu ułóż po kawałku camembert i polówce włoskiego orzecha. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz grzyby przez około 15 minut. Spożywaj na ciepło.
5 komentarzy
Uwielbiam faszerowane pieczarki ale muszę przyznać, że takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Połączenie składników w nadzieniu bardzo mi się podoba. Koniecznie do wypróbowania :) !
Polecam!
apetycznie jak zawsze
Muszą niesamowicie smakować. Będziemy je przyrządzać w ten weekend :)
Pozdrawiamy,
Zespół ShockShop.pl
Polecam!