307
Uwielbiam grzyby w każdej postaci, a pieczarki szczególnie. Grzyby są tak smaczne, że można je spożywać świeże, marynowane, gotowane lub pieczone. Grzyby to również fantastyczny dodatek do wielu potraw.
O to przepis na faszerowane pieczarki panierowane w tartej bułce. W sam raz na przekąskę czy danie do bufetu.
Składniki:
15 sztuk
- 15 pieczarek, świeżych
- 1 cebula
- 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 jajko
- 1 ½ dl tartej bułki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Obierz grzybów. Odkrój i wydrąż kapelusz bez jego uszkodzenia.
- Posiekaj resztki pieczarek. Posiekaj również cebulę i pietruszkę na niemal mikroskopijnej wiekości kostkę.
- Podsmaż cebulę, pieczarki i pietruszkę w niewielkiej ilości oleju, dopraw solą i pieprzem.
- Wypełnij kapelusze grzybów farszem, zanurz w jajku, a potem obtocz w bułce.
- Smaż grzyby w oleju na złoty kolor po obu stronach.
- Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawaj grzyby na ciepło same lub jako dodatek
Jarskie jedzonko w sam raz po świętach