Mój mąż uwielbia tort kanapkowy. Zawsze robię taki tort na jego urodziny. W tym roku zrobiłam tort kanapkowy z tuńczykiem. Moje kochanie było w siódmym niebie! Tort też mi bardzo smakował. Pierwszy raz zrobiłam wytrawny tort z tuńczykiem i muszę przyznać, że był to niezły pomysł.
Tort kanapkowy jest bardzo popularny w Szwecji i nazywa się tutaj smörgåstårta. W zeszłym roku zrobiłam tort kanapkowy z krewetkami, który jest jakby standardowym tortem kanapkowym. Zawsze piekę spód do tortu sama, bo wiadomo domowy wypiek jest zawsze lepszy, więc dzisiejszy przepis zacznę od spodu.
Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem
Składniki:
Spód do tortu
- 25 g drożdży
- 3 dl zimnej wody
- 3 łyżki oliwy
- 7 dl mąki
- 1 ½ łyżeczki soli
Nadzienie z jajek
- 5 jajek, ugotowanych na twardo, posiekane
- 2 jabłka, pokrojone w kostkę
- 2 dymki ze szczypiorem, posiekane
- 2 dl kremu fraiche
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól do smaku
Nadzienie z tuńczykiem
- 1 puszka tuńczyka z wody
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 dl kremu fraiche
- 1 dl majonezu
Do dekoracji
- 2 dl krem fraiche
- 1 dl majonezu
- 3 pomidory kiściowe koktajlowe
- 2 jajka
- kapary koktaljowe
- szczypiorek
- zielona sałata, np. roszponka
Wykonanie:
- Zacznij od upieczenia spodu do tortu. Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj oliwę, mąkę i sól i zarób gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut, po czym przełóż ciasto do okrągłej formy ( moja o średnicy 26 cm). Piecz na 200ºC, termoobieg przez 25 minut.
- Zrób nadzienie z jajek i nadzienie z tuńczykiem, mieszając podane składniki.
- Wystudzony spód przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem z jajek i przykryj drugim plackiem. Na wierzch nałóż nadzienie z tuńczyka i przykryj trzecim plackiem.
- Wymieszaj majonez z kremem fraiche i posmaruj cały tort. Tak przygotowany tort owiń w folię i włóż do lodówki na kilka godziń lub na noc.
- Gotowy tort udekoruj.
Zachwycił mnie,czasochłonny ale wspaniały,pozdrawiam.
Dzieki ! Pozdrawiam
Oj, jak ja lubię te twoje torty kanapkowe, aż ślinka leci.
No to jeszcze musisz trochę poczekać! Caluski od nas wszystkich!
super pomysł ;)
Dzięki Iza ! Polecam bardzo do zrobienia
Tort kanapkowy jak dotąd robiłam tylko raz, ale pamiętam, że mieliśmy z mężem niezły ubaw jak próbowaliśmy go ładnie ozdobić :) Ostatecznie wyglądał zabawnie, ale smakował super. Może kolejnym razem zamiast krewetek i łososia przygotuję wersję z tuńczykiem… :)
Rewelacja! bardzo dobry przepis – jutro zabieram sie za ten torcik
Daj znać jak ci wyszedł. Pozdrawiam serdecznie
Super wyglada, zamierzam zrobic na jutrzejsze urodziny.
A czy mozesz podac w gramach skladniki wystepujace w miarze dl?
Witam Aniu! Przelicznik jest powyżej. Jeśli chodzi o mąkę to 7 dl jest około 420/450 gram. Mąka mące nierówna, więc zacznij od mniejszej ilości i dosyp w miarę potrzeby. S dl wody to 300 gram wody. Małe puszki mam na myśli około 150/ 175 gram.1 dl to 100 ml czyli 6 łyżek z lekkim czubkiem.
Życzę powodzenia!
Gosiu, nareszcie zrobiłam. Wyszedł naprawdę smaczny, dzięki za przepis. Z małymi zmianami ale one nie istotne – liczy się pomysł, a on Twój. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że Ci się podobał mój pomysł! Pozdrawiam serdecznie!