Mój mąż uwielbia tort kanapkowy. Zawsze robię taki tort na jego urodziny. W tym roku zrobiłam tort kanapkowy z tuńczykiem. Moje kochanie było w siódmym niebie! Tort smakował całej rodzinie. Pierwszy raz zrobiłam wytrawny tort z tuńczykiem i muszę przyznać, że był to niezły pomysł. Skoro można przyrządzić bagietki z pastą z tuńczyka to czemu nie użyć takiej pasty jako nadzienia do tortu!
Do tortu przygotowałam dwa nadzienia. Pierwsze nadzienie zrobiłam z jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem jabłka i szczypioru. Nadzienie doprawiłam curry w proszku. Tak zaostrzona pasta świetnie kontrastuje z łagodnym nadzieniem z tuńczyka.
Tort kanapkowy jest bardzo popularny w Szwecji i nazywa się tutaj smörgåstårta. W zeszłym roku zrobiłam tort kanapkowy z krewetkami, który jest jakby standardowym tortem kanapkowym. Zawsze piekę spód do tortu sama, bo wiadomo domowy wypiek jest zawsze lepszy, więc dzisiejszy przepis zacznę od spodu.
Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem
8 porcji
Składniki:
Spód do tortu
25 g drożdży
300 ml zimnej wody
3 łyżki oliwy
500 g mąki
1 ½ łyżeczki soli
Nadzienie z jajek
5 jajek, ugotowanych na twardo, posiekane
2 jabłka, pokrojone w kostkę
2 dymki ze szczypiorem, posiekane
200 g kremu creme fraiche
1 łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
Nadzienie z tuńczyka
1 puszka tuńczyka z wody
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanego kopru
150 g creme fraiche
100 g majonezu
Do dekoracji
200 g creme fraiche
100 g majonezu
3 pomidory kiściowe koktajlowe
2 jajka
kapary koktaljowe
szczypiorek
zielona sałata, np. roszponka
Zacznij od upieczenia spodu do tortu. Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj oliwę, mąkę i sól i zarób gładkie, elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut, po czym przełóż ciasto do okrągłej formy ( moja o średnicy 26 cm). Piecz na 200ºC, termoobieg przez 25 minut.
Zrób nadzienie z jajek. Pokrój drobno jajka i jabłka. Posiekaj drobno dymki ze szczypiorkiem. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i curry.
Przygotuj nadzienie z tuńczyka. Odcedź tuńczyka z zalewy i rozdrobnij w misce. Dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekany koper, creme fraiche, majonez i wymieszaj. Dopraw nadzienie solą, jeśli jest taka potrzeba.
Wystudzony spód przekrój na 3 placki. Pierwszy placek posmaruj nadzieniem z jajek i przykryj drugim plackiem. Na wierzch nałóż nadzienie z tuńczyka i przykryj trzecim plackiem.
Wymieszaj majonez z kremem fraiche i posmaruj cały tort. Tak przygotowany tort owiń w folię i włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc. Na drugi dzień udekoruj tort i pokrój na kawałki.
14 komentarzy
Zachwycił mnie,czasochłonny ale wspaniały,pozdrawiam.
Dzieki ! Pozdrawiam
Oj, jak ja lubię te twoje torty kanapkowe, aż ślinka leci.
No to jeszcze musisz trochę poczekać! Caluski od nas wszystkich!
super pomysł ;)
Dzięki Iza ! Polecam bardzo do zrobienia
Tort kanapkowy jak dotąd robiłam tylko raz, ale pamiętam, że mieliśmy z mężem niezły ubaw jak próbowaliśmy go ładnie ozdobić :) Ostatecznie wyglądał zabawnie, ale smakował super. Może kolejnym razem zamiast krewetek i łososia przygotuję wersję z tuńczykiem… :)
Rewelacja! bardzo dobry przepis – jutro zabieram sie za ten torcik
Daj znać jak ci wyszedł. Pozdrawiam serdecznie
Super wyglada, zamierzam zrobic na jutrzejsze urodziny.
A czy mozesz podac w gramach skladniki wystepujace w miarze dl?
Witam Aniu! Przelicznik jest powyżej. Jeśli chodzi o mąkę to 7 dl jest około 420/450 gram. Mąka mące nierówna, więc zacznij od mniejszej ilości i dosyp w miarę potrzeby. S dl wody to 300 gram wody. Małe puszki mam na myśli około 150/ 175 gram.1 dl to 100 ml czyli 6 łyżek z lekkim czubkiem.
Życzę powodzenia!
Gosiu, nareszcie zrobiłam. Wyszedł naprawdę smaczny, dzięki za przepis. Z małymi zmianami ale one nie istotne – liczy się pomysł, a on Twój. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że Ci się podobał mój pomysł! Pozdrawiam serdecznie!
[…] kanapkowy zobaczyłam po raz pierwszy na blogu Gosi Co do Jedzenia. Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się […]