Lubicie gotować pulled pork? Ja bardzo, bo obiad przyrządza się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w żeliwnym garnku, wstawić do piekarnika na 5 godzin i gotowe. Łatwiej chyba być nie może! Mięso po tak wolnym pieczeniu jest bardzo miękkie i wystarczy je rozerwać widelcem wzdłuż włókien. Do tego przepisu użyłam pięknej, lekko przerośniętej ekologicznej karkówki i gotowego sosu z miodem i chipotle. Wybrałam wersję umiarkowanie ostrą. Specjalnie nie chciałam robić diabła, bo tak gorąco na dworze.
Sos i pulled pork były więc delikatne na ostrość. Sos zawsze miksuję. Z tej porcji wychodzi dużo sosu, więc część odlewam do naczynia, a resztę miksuję z cebulą i czosnkiem, które dodałam do pieczenia. Ważne jest aby sos był w miarę gęsty. Resztę sosu wykorzystuję do grilla lub klopsików. Dodam , że taki sos pasuje również do grillowanej polędwicy lub schabowych. Nic się więc nie zmarnuje.
Zawsze podziwiam amerykańskie kanapki z pulled pork. Są olbrzymie! Ja dzisiaj zrobiłam taką wielką kanapkę, po brzegi wypełnioną mięchem, coleslaw i warzywami. Sama przyjemność jeść taką kanapkę i oblizywać palce w dosłownym znaczeniu. I love it!!!
Przepis na pulled pork z karkówki
Składniki:
6-8 porcji
1,5 kg karkówki bez kości, może być w dwóch kawałkach
4 czerwone cebule
2 czosnki solo
250 ml ml gotowego sosu BBQ, u mnie z miodem i chipotle
2 łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
coleslaw, tutaj przepis
6-8 bułek
Mięso natrzyj solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki i obłóż nimi mięso w garnku. Całość polej równomiernie sosem. Nastaw piekarnik na 125ºC. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na około 5 godzin. Moje mięso było w dwóch kawałkach, więc piekło się 4,5 godziny. Wyjmij mięso na deskę do krojenia i podziel widelcem wzdłuż włókien. Sos zmiksuj. Mięso polane sosem można podać w bułce z roszponką, czerwoną cebulą, coleslaw i pomidorem. Ja dodałam również natkę pietruszki.
3 komentarze
Nigdy tak właściwie nie jadłyśmy pulled pork ale trzeba przyznać, że prezentuje się mega pysznie :)
Idealne! 100% w moim guście! :)
jej jak to pysznie wygląda!!!