Obiad – hamburgery i domowe bułki hamburgerowe

Dzisiaj z samego rana wzięłam się za pieczenie. Obiecałam domownikom na obiad hamburgery i domowe bułki hamburgerowe. Postawiłam na bułki hamburgerowe z pomidorami i rozmarynem. Pomyślałam, że bułki z pomidorami będą super pasować do wołowego hamburgera. Jak wykorzystać bułki hamburgerowe… Z przepisu poniżej wychodzi 10 bułek, więc jak dla nas starczy bułek na dwa razy. Nadmiar bułek mrożę i kiedy potrzebuję je na obiad lub kolację, owijam w folię i odmrażam w piekarniku. Bułeczki będą wtedy jak świeżo upieczone i ciepłe.

bułki hamburgerowe przepis

Bułki hamburgerowe są mięciutkie. Przypominają brioszki hamburgerowe. Jednak zamiast masła dodałam do nich oliwę i suszone pomidory. Pachną delikatnie rozmarynem, który wciąż jakoś trzyma się na balkonie. Najwyraźniej nic sobie nie robi z lekkich przymrozków.

hamburgery

Jeśli już piekę bułki hamburgerowe z pomidorami to oczywiście z zamiarem przyrządzenia domowych hamburgerów. W takim wydaniu hamburgery są  zdrowe i sycące. Nie ma tu mowy o pustych kaloriach. Bardzo sobie cenię domowe jedzenie. Jeśli jadam poza domem to na pewno nie fast food.

Bułki hamburgerowe z pomidorami

Składniki:

700 g pszennej mąki

350 ml lekko podgrzanego mleka

50 g świeżych drożdży

100 ml oliwy z oliwek

1 jajko

2 łyżeczki soli

1 łyżka świeżego rozmarynu, pokrojonego

8 suszonych pomidorów w oliwie

3 łyżki nasion do posypania

2 łyżeczki przyprawy do bruschetty

bułki hamburgerowe

Podgrzej mleko do 28 stopni. Rozpuść drożdże. Do misy robota wsyp mąkę i wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili  dodaj jajko i sól. Kiedy ciasto tworzy już kulę dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto aż całkowicie wchłonie tłuszcz. Następnie pokrój suszone pomidory, rozmaryn i dodaj do ciasta. Szybko zagnieć. Nie krój pomidorów zbyt drobno, bo pomidory w oliwie są miękkie i szybko się rozpadają. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Przełóż do naczynia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Tym razem odczekaj 10 minut i podziel ciasta na 10 kawałków. Formuj okrągłe bułki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Spłaszcz i posmaruj rozmąconym jajkiem. Na wierzchu posyp nasionami i przyprawą do bruschetty. Rozgrzej piekarnik do 250ºC na termoobiegu (temperatura wedle piekarnika)  i wstaw bułki do pieczenia. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC również na termoobiegu i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce. Bułki można zamrozić. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.