372
Ostatnio bardzo dużo szpinaku w mojej kuchni ale przecież to samo zdrowie! Niedawno zrobiłam dużą porcję szpinakowego pesto z czosnkiem i orzechami włoskimi, które między innymi użyłam w szpinakowym spaghetti.
Pomyślałam, ze upiekę bułeczki nadziewane fetą i pesto. Szpinakowe bułki upiekłam w wieniec na wzór polskich buchtów, tak, że można było sobie odrywać, puszyste kawałki nadziewanych, bułeczek.
Lubię robić takie smakowe chlebki. W sam raz do zupy czy sosu.
Przepis na bułeczki nadziewane szpinakowym pesto i fetą (14 sztuk)
Składniki:
- 7 dl mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 3 dl letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 1 ½ dl szpinakowego pesto
- 80 g fety sera
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól.
- Dodaj mąkę i wyrabiaj elastyczne ciasto około 15 minut.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyłóż ciasto na blachę i rozciągnij na kształt prostokąta. Rozprowadz równomiernie szpinakowe pesto i pokruszony ser feta, zwiń ciasto w rulon jak szwedzkie cynamonowe bułeczki .
- Podziel ciasto na krążki grubosci 3 cm i umieść na blaszy wyłożonej pergaminem na kształt wieńca. Zostaw przerwy dwucentymetrowe przerwy między bułkami, żeby mogły ładnie wyrosnąć.
- Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i ponownie zostaw do wyrosnięcia na 30 minut.
- Piecz bułki przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), a następnie piec 10 minut w temperaturze 180 º C.