Zrobiłam dzisiaj włoski chleb focaccia z podwójnej porcji. Do połowy ciasta dodałam czosnek i zioła.
Trochę tymianku i rozmarynu i już cała kuchnia zapachniona.
Drugi placek upiekłam bez dodatków, bo chcę wykorzystać chlebek do kanapek na ciepło, ale to jutro.
Focaccia to płaski włoski chlebek, który przed pieczeniem dziurawi się palcami i polewa się obficie oliwą z oliwek. Chlebek ma lekko chrupiącą skórkę, ale jest bardzo mięciutki w środku i bardzo aromatyczny.
Włoski chleb z oliwą
1 chleb z blachy
Składniki:
25 g świeżych drożdży
500 g mąki
300 ml wody
2 łyżki miodu
50 ml oliwy z oliwek + 50 ml do polania
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziól
szczypta soli morskiej do posypania
Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól. Dodaj mąkę i zagniataj w miarę luźne, ale nie klejące się ciasto, około 15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej 40 minut lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozciągnij palcami na prostokątnej blasze na cienki placek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Palcami podziuraw placek. Polej równomiernie oliwą z oliwek, wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Na koniec posyp focaccia solą morską.
Piecz chleb w piekarniku na termoobieg w temperaturze 225ºC, na złoty kolor, około 15 – 20 minut.
2 komentarze
świetne zdjęcia, az chce sie chlebka ugryżć ;)))
O dziekuje Iza. Chlebek jest naprawde super