Wielkanoc już za kilka dni. My w Szwecji świętujemy już piątek. Zaprosiłam znajomych na wielkanocny bufet, w którym między innymi znajdą pesto chlebek. Zawsze stawiam na domowe pieczywo na święta. Pesto chlebek to najprostszy drożdżowy chleb z dodatkiem domowego pesto. Postawiłam na kolor wiosny i wybrałam zielone pesto z bazylii. Najbardziej odpowiada mi domowe pesto, bo mogę je modyfikować na wiele sposobów. Dzisiaj dodałam do pesto również rukolę.
Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką, więc jest to numer jeden na świątecznym stole. Śledzie to z kolei moje ulubione wielkanocne danie. W tym roku zrobiłam tradycyjne rolmopsy. Co jeszcze przyrządzę na Wielkanoc dowiecie się jutro. Jak na razie pachnie u mnie świeżo upieczonym chlebem. Pesto chlebek można upiec jako dwa duże chleby, które z powodzeniem można nazwać odrywanym chlebkiem. Do wielkanocnego bufetu zdecydowałam się upiec mniejsze chlebki.
Pesto chlebek
2 duże lub 16 małych
Składniki:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
½ l zimnej wody
6 łyżek oliwy z oliwek
750 – 800 g pszennej mąki
1 łyżka soli
200 ml pesto
Pesto z rukolą
1 doniczka bazylii
garść rukoli
100 ml oliwy z oliwek
4 ząbki pieczonego czosnku
30 g pinii
2 łyżki utartego parmezanu
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z miodem. Dodaj oliwę. Do misy malaksera wsyp mąkę i wlej rozpuszczone rozczyn. Używając haka zacznij zagniatać ciasto. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj sól i zagniataj dalej. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli pesto jest za gęsto możesz dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm i posmaruj pesto, zwiń w rulon i natnij wzdłuż ale nie do końca. Teraz lekko zapleć nacięte rulony i pokrój na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 275ºC i wstaw wyrośnięte zawijasy. Piecz przez 5 minut po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10-18 minut w zależności od piekarnika.
4 komentarze
Wspaniała uczta w moich smakach!
Radosnych świąt Małgosiu!
Wzajemnie Kochana!
Mam wszystkie składniki w domu. Zaraz pójdę i je zrobię. Bardzo ciekawy i przydatny post. Czekam na wiecej :)
super pyszna propozycja