Smaczne drożdżowe zawijasy z pesto na Wielkanoc

Wielkanoc już za kilka dni. My w Szwecji świętujemy już piątek. Zaprosiłam znajomych na wielkanocny bufet, w którym między innymi znajdą pesto chlebek. Zawsze stawiam na domowe pieczywo na święta. Pesto chlebek to najprostszy drożdżowy chleb z dodatkiem domowego pesto. Postawiłam na kolor wiosny i wybrałam zielone pesto z bazylii. Najbardziej odpowiada mi domowe pesto, bo mogę je modyfikować na wiele sposobów. Dzisiaj dodałam do pesto również rukolę.

pesto chlebek

Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką, więc jest to numer jeden na świątecznym stole. Śledzie to z kolei moje ulubione wielkanocne danie. W tym roku zrobiłam tradycyjne rolmopsy. Co jeszcze przyrządzę na Wielkanoc dowiecie się jutro. Jak na razie pachnie u mnie świeżo upieczonym chlebem. Pesto chlebek można upiec jako dwa duże chleby, które z powodzeniem można nazwać odrywanym chlebkiem. Do wielkanocnego bufetu zdecydowałam się upiec mniejsze chlebki.

przepis na pesto chlebek

Pesto chlebek

2 duże lub 16 małych

Składniki:

50 g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

½ l zimnej wody

6 łyżek oliwy z oliwek

750 – 800 g pszennej mąki

1 łyżka soli

200 ml pesto

Pesto z rukolą

1 doniczka bazylii

garść rukoli

100 ml oliwy z oliwek

4 ząbki pieczonego czosnku

30 g pinii

2 łyżki utartego parmezanu

drożdżowe chlebki

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z miodem. Dodaj oliwę. Do misy malaksera wsyp mąkę i wlej rozpuszczone rozczyn. Używając haka zacznij zagniatać ciasto. Kiedy drożdże już się połączą z mąką dodaj sól i zagniataj dalej. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

W międzyczasie zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli pesto jest za gęsto możesz dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm i posmaruj pesto, zwiń w rulon i natnij wzdłuż ale nie do końca. Teraz lekko zapleć nacięte rulony i pokrój na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 275ºC i wstaw wyrośnięte zawijasy. Piecz przez 5 minut po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10-18 minut w zależności od piekarnika.

 

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *