Wielkanocny sernik matcha na zimno

Uwielbiam serniki na zimno. Proponuję na Wielkanoc sernik matcha. Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sernika z herbatą matcha. Kolor sernik przyciąga uwagę ale i smak jest bardzo fajny. Sernik matcha jest puszysty i orzeźwiający. To idealny deser na święta, który postanowiłam udekorować wiórami z białej czekolady. Okazało się jednak, że mój małżonek kupił wegańską czekoladę. Trochę obawiałam się, że czekolada po rozpuszczeniu nie stężeje tak dobrze jak zwykła czekolada. Moje obawy były jednak bezpodstawne, ale smak czekolady nie przypadł mi do smaku. No i czekolada nie jest biała tylko raczej beżowa.

przepis sernik na zimno matcha

Sernik matcha jadłam pierwszy raz w sushi barze. Bardzo chciałam odtworzyć jego smak i chyba mi się to udało. Smak herbaty matcha jest dosyć wyrazisty. Jest więc to sernik dla osób, które lubią eksperymentować i testować nowe smaki.

sernik matcha wiekanocny

Sernik matcha

12 porcji, foremka o średnicy 24 cm

Składniki:

Spód ciasteczkowy

250 g ciastek digestive

50 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa

500 g twarogu na sernik z wiaderka

250 g mascarpone

350 ml śmietanki

150 g cukru pudru

1½ łyżki herbaty matcha w proszku

8 listków żelatyny

2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja z białej czekolady i jajek

100 g białej czekolady, u mnie wegańska

migdałowe jajeczka w czekoladzie

owoce physalis

sernik matcha przepis

Ciastka i masło zmiksuj w malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody żelatynę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W dużej misce zmiksuj lekko resztę śmietanki, po czym dodaj twaróg, mascarpone i cukier puder. Zmiksuj wszystko na puszystą masę. Podczas miksowania wlewaj ostudzoną śmietankę. Wylać masę na na schłodzony spód i wstawić do lodówki na 4 godziny lub na noc.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej na marmurową deskę i ostudź. Kiedy czekolada lekko stężeje nożem zeskrobuj czekoladowe wióry. Udekoruj zimny sernik czekoladowymi wiórami i migdałowymi jajkami w czekoladzie.

 

 

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *