Będąc w Polsce zawsze wypiekam z jagodami. Tym razem zamarzył mi się sernik jagodowy na francuskim spodzie. Uwielbiam jagody, chociaż ich smak dopiero wydobywa się w połączeniu z innymi składnikami. Jagody w Szwecji są, owszem w lesie, ale w sklepach można jedynie kupić amerykańskie borówki.
Kilka lat temu, kiedy jeszcze mieliśmy dom w Polsce wystarczyło iść na spacer do pobliskiego lasu po jagody na ciasto jagodowe lub drożdżowe bułeczki. Te lata wspominam jako jagodowe!
Wracając do ciasta to jest to sernik jagodowy na francuskim spodzie. Jest to niesamowicie prosty sernik z waniliową nutą. Oczywiście nie pożałowałam jagód. Piekłam już jagodzianki, a teraz przyszła pora na sernik z jagodami. Sernik piekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Można je zastąpić ciastem filo lub po prostu zrobić spód z pokruszonych ciastek i rozpuszczonego masła. Osobiście piekę sernik według zasady biorę to co mam w domu. Akurat miałam ciasto francuskie.
Jest to sernik bez masła, na pełnotłustym twarogu, który nie zmieliłam lecz zmiksowałam w blenderze. Jest to praktyczny sposób, no chyba że twaróg można zastąpić zmielonym twarogiem wiaderkowym. Jaki ser wybierzecie to po prostu kwestia smaku.
Sernik jagodowy na francuskim spodzie
12 porcji, okrągła forma o średnicy 26 cm
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
500 g zmielonego twarogu
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
400 g jagód + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wyłożyć formę papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim. Włożyć formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Zmiksowany twaróg wymieszać z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Dodać po jednym jajku i mieszać dalej trzepaczką. Na koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać z masą serową. Wylać masę serową na schłodzony spód.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i posypać wierzch sernika. Wstawić ciasto do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec przez godzinę na najniższym poziomie piekarnika. Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku, wyjąć po 15 minutach.
Schłodzić sernik. Przed podaniem ewentualnie posypać sernik cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
2 komentarze
Ten sernik wyszedł obłędny! Nie piekę często serników, bo zdarzało mi się już nieraz, że coś poszło nie tak. Tutaj bałam się, że jagód będzie za dużo, zamoczą za bardzo ciasto i będzie płynące. Nic takiego się nie wydarzyło. Jagody trzymały się elegancko na wierzchu, sernik zwięzły i zachowana według mnie idealna proporcja między miękkością, kremowością a sprężystocią i piankowością. Użyłam serka z wielunia „mój ulubiony”, bo na innej stronie w rankingu serów gotowych do sernika, ktoś ten właśnie najwyżej ocenił. Używałam go pierwszy raz i faktycznie super! Te serki są po 200g (można też dostać 1kg wiaderko), użyłam całych trzech i zwiększyłam odpowiednio proporcje do 4 jajek M i 230g cukru. Nie wyszedł za słodki, czyli tak jak lubię. Jagody również nie wprowadziły zbytniej kwaskowatości. Lekko posypanie cukrem pudrem przed podaniem wystarcza. Dziękuję za przepis! Będę do niego na pewno wracać ;)
Cieszę się, że sernik podpasował. Nie Pamiętam, czy kiedyś jadłam albo piekłam z tym serem, którego użyłaś. Postaram się zwrócić uwagę następnym razem jak będę piekła sernik.