Cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki z cynamonem wypiekam na szereg sposobów. Dzisiaj upiekłam cynamonki z suszonymi morelami. Dodatek moreli sprawia, że cynamonki mają lekkokwśny posmak. Zmieniłam też trochę kształt tego wypieku. Zamiast okrągłych i trakcyjnych cynamonowych bułeczek upiekłam je na kształt pawiego oka.
Bardzo podoba mi się ten sposób kręcenia bułeczek, który wcale nie jest trudny. Piekłam w ten sposób bułeczki z makiem i dyniowe bułeczki z czekoladą. Pewnie, że kształt nie gra roli, bo jaki nie wybierzecie to bułeczki i tak będą smaczne. U nas cynamonki to wypiek na jedno posiedzenie. Całą rodzina je uwielbia. Zawsze, kiedy jestem w Polsce wypiekam je dla całej rodziny. Nie wiem czemu ale latem smakują najlepiej. Kiedy dzieci były małe jadły je na śniadanie popijając mlekiem. Ten nawyk mają do dziś.
Bułeczki są słodkie, ale jeśli jesteście na diecie LCHF to polecam niskowęglowodanowy wariant tego wypieku.
Cynamonki z suszonymi morelami
12 sztuk
Składniki:
550 g pszennej mąki
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka soli
450 ml ciepłego mleka
100 g masła, rozpuszczonego
1 jajko do posmarowania
Nadzienie
80 g suszonych moreli
2 łyżki cynamonu
80 g miękkiego masła
50 g cukru
5 łyżek perłowego cukru
Rozpuścić masło i wlać zimne mleko. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić w mleku. Odważyć mąkę, cukier i wlać rozczyn. Następnie dodać sól i zarobić ciasto. Zagniatać ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów naczynia, będzie miękkie i puszyste. Jeśli ciasto będzie za bardzo lepkie dodać łyżkę mąki. Jeśli będzie za twarde to dodać więcej mleka. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem za pomocą widelca. Pokroić w drobną kostkę morele. Posmarować placek masą cynamonową, posypać morelami i zwinąć w rulon. Pokroić rulon na kawałki na kształt trójkątów. Zrobić wgniecenie przez środek, np. trzonkiem od drewnianej łyżki.
Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać perłowym cukrem. Piec w nagrzanym na 220ºC piekarniku przez około 12 minut na złoty kolor. Ostudzić bułeczki na metalowej kratce. Smacznego!
1 Komentarz
Smacznie brzmi. Z chęcią spróbuję zrobić