Ulubione słodkie bułeczki z cynamonem i morelami

Cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki z cynamonem wypiekam na szereg sposobów. Dzisiaj upiekłam cynamonki z suszonymi morelami. Dodatek moreli sprawia, że cynamonki mają lekkokwśny posmak. Zmieniłam też trochę kształt tego wypieku. Zamiast okrągłych  i trakcyjnych cynamonowych bułeczek upiekłam je na kształt pawiego oka.

cynamonki z suszonymi morelami

Bardzo podoba mi się ten sposób kręcenia bułeczek, który wcale nie jest trudny. Piekłam w ten sposób bułeczki z makiem i dyniowe bułeczki z czekoladą. Pewnie, że kształt nie gra roli, bo jaki nie wybierzecie to bułeczki i tak będą smaczne. U nas cynamonki to wypiek na jedno posiedzenie. Całą rodzina je uwielbia. Zawsze, kiedy jestem w Polsce wypiekam je dla całej rodziny. Nie wiem czemu ale latem smakują najlepiej. Kiedy dzieci były małe jadły je na śniadanie popijając mlekiem. Ten nawyk mają do dziś.

cynamonki z suszonymi morelami

Bułeczki są słodkie, ale jeśli jesteście na diecie LCHF to polecam niskowęglowodanowy wariant tego wypieku.

Cynamonki z suszonymi morelami

12 sztuk

Składniki:

550 g pszennej mąki

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

1 łyżeczka soli

450 ml ciepłego mleka

100 g masła, rozpuszczonego

1 jajko do posmarowania

Nadzienie

80 g suszonych moreli

2 łyżki cynamonu

80 g miękkiego masła

50 g cukru

5 łyżek perłowego cukru

cynamonowe bułeczki codo jedzenia

Rozpuścić masło i wlać zimne mleko. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić w mleku. Odważyć mąkę, cukier i wlać rozczyn. Następnie dodać sól i zarobić ciasto. Zagniatać ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów naczynia, będzie miękkie i puszyste. Jeśli ciasto będzie za bardzo lepkie dodać łyżkę mąki. Jeśli będzie za twarde to dodać więcej mleka. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem za pomocą widelca. Pokroić w drobną kostkę morele. Posmarować placek masą cynamonową, posypać morelami  i zwinąć w rulon. Pokroić rulon na kawałki na kształt trójkątów. Zrobić wgniecenie przez środek, np. trzonkiem od drewnianej łyżki.

Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać perłowym cukrem. Piec w nagrzanym na 220ºC piekarniku przez około 12 minut na złoty kolor. Ostudzić bułeczki na metalowej kratce. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *