644
No i znowu wypieki. Tym razem upiekłam owsiane bułeczki z cynamonem, wspaniałe na śniadanie. Od cynamonu to już się chyba uzależniłam, nie mówiąc o zapachu ciepłych świeżo upieczonych bułeczek.
Bułeczki są typowo drożdżowe, przypominają szwedzkie bułeczki cynamonowe, ale nie są tak słodkie. Poza tym bułki upiekłam na serwatce. Dodałam również płatki owsiane, suszona żurawinę i morelę. Cynamon świetnie pasuje z suszonymi owocami, o czym się przekonałam dawno temu, czemu wiec nie wypróbować go do wypieku śniadaniowego pieczywa.
Przepis na owsiane bułeczki z cynamonem
Składniki:
20 bułeczek
- 300 ml serwatki, podgrzanej do 37ºC
- 25 g färsk jäst
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 800 – 900 ml maki
- 250 ml owsianych płatków
- 250 ml suszonych owoców, ja miałam żurawinę i morele
Nadzienie
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanej serwatce, dodaj miód, olej, po czym make i suszone owoce ( pokrój w kostkę morele), płatki owsiane i zagnieć lekkie ciasto.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem, po czym rozwałkuj w prostokąt.
- Wymieszaj masło, cynamon i miód. Posmaruj ciasto i przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Złóż dwa razy każdy kawałek i pokrój na kwadraty.
- Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Piecz bułeczki na 250ºC (termoobieg), około 12 minut.
6 komentarzy
Nie mogę im się oprzeć ;) w piekarniach cynamonowe wypieki to mój wybór nr 1
bardzo apetyczne, dziękujemy za zdjęcie!
pięknie wyglądają no i z cynamonem ;) który uwielbiam
Ja tez bardzo lubie cynamon!
Mniam…. cudowne na śniadanko :)
Polecam!