Lubicie drożdżowe babki, ja bardzo! Zamarzyła mi się babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty.
Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta.
Babka wielkanocna
Składniki:
forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze
150 ml ciepłego mleka
0,5 g zmielonego szafranu
100 ml jogurtu
35 g świeżych drożdży
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
450 g mąki pszennej
125 g cukru
½ łyżeczki soli
1 jajk0
100 g masła
Lukier
100 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj lukier. Posmaruj ostudzone ciasto i posyp pomarańczową skórką.
6 komentarzy
fajna babka; miałam nie piec wcale ale chyba się skuszę
Polecam!
Pierwszy raz robiłam babkę szafranową w tamtym roku i bardzo mi smakowała. Piękne zdjęcia :)
Uwielbiam wszystkie szafranowe wypieki!
Nie przepadamy aż tak za szafranem ale chętnie na kawałek takiej babki byśmy się skusiły :)
A ja uwielbiam szafran!