Znalazłam mnóstwo przepisów na jagodzianki z kruszonką. Takich jagodzianek jeszcze nie robiłam i takich jeszcze nie jadłam. Sezon jagodowy już zakonczony ale mam mnóstwo jagodowych zapasów, które trzeba je jakoś wykorzystaś… więc mała powtórka ale tym razem jagodzianki z migdałową kruszonką
Przepis na jagodzianki z migdałową kruszonką
Składniki:
na 16 jagodzianek
- 25 g świeżych drożdży
- 8 dl mąki
- 1 ½ dl cukru + 3 łyżki do jagód
- 2 ½ dl mleka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 80 g masła, roztopionego
- 3-4 dl jagód
Migdałowa kruszonka
- 2 dl zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj mleko.
- Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem z masłem.
- Dodaj mąkę i sól i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Podziel ciasto na 16 okrągłych bułeczek o ok. 70 g i wypełnij je jagodami wymieszanymi z cukrem.
- Ułóż jagodzianki na blasze pokrytej pergaminem.
- Połącz składniki na kruszonkę i posyp nią bułeczki lekko przyciskając.
- Niech bułeczki jeszcze porosną przez 30 minut.
- Piecz jagodzianki w temperaturze 250 ° C termoobieg, około 10 minut.
2 komentarze
bardzo lubię jagodzianki…Twoje pysznie wyglądają. Aż wstyd się przyznać ale w tym roku nie pieklam
Jak jestem w Polsce w sezonie to cala rodzinka tylko czeka na moje jagodzianki. Poza tym nie ma jak swieze jagody!