Szafranowe bułeczki lussekatter (lussebullar) to jedne z najbardziej ulubionych i rozpowszechnionych swiatecznych wypiekow w Szwecji. 13 grudnia przypada Dzien Swietej Lucji (Lucia Dagen) i wlasnie wtedy nastepuje inauguracja tego wypieku.
Lubie piec szafranowe bułeczki w wigilie. Jemy je wtedy na sniadanie, ja z moim ulubionym kubkiem kawy, a reszta domownikow z mlekiem.
No i ten szafran…tak cudownie pachnie!
Lussekatter to slodkie buleczki, ale nie przesadnie. Sa bardzo puszyste i po prostu rozplywaja sie w ustach.
Przepis na szafranowe bułeczki lussekatter
Składniki:
na 24 sztuk
- 75 g stopionego masła
- 25 g drożdży, swiezych
- 2 ½ dl mleka
- 1 żołtko
- 0,5 g szafranu
- 1 dl cukru
- około 7-8 dl mąki
- 1 jajko do posmarowania
- rodzynki
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj cukier, szafran oraz mleko. Wlej mieszanke do miski ( uzywam asystenta kuchennego), dodaj drożdże i z czescia maki zrob zaczyn. Zostaw na 15 minut w cieplym miejscu pod przykryciem.
- Dodać sól, jajka i mąkę i zarob gładkie ciasto. Powinna być miękkie, ale odchodzic od scianek naczynia. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyloz ciasto na posypaną mąką blacie i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj kazdy kawalek ruloniki i uformuj duze S. Wciśnij rodzynki. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Posmaruj buleczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C (termoobieg), około 8-10 minut.
4 komentarze
Do 13 grudnia jeszcze troche czasu zostalo, wiec pewnie zdaze zrobic :) Piekne zdjecia, zwlaszcza pierwsze.
Dziekuje Maggie!Ja pewnie zrobie jeszcze nieraz do 13 grudnia!
ależ one piekne ;)))
Dziekuje Iza!