Kochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis na bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje długo świeżość dzięki sporej ilości masła i żółtkom.
Przepis na szafranowe bułeczki
14 – 16 sztuk
Składniki:
150 g cukru
90 g miękkiego masła
1 g zmielonego szafranu
400 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 żółtka
750 g pszennej mąki
Nadzienie migdałowe
50 ml likieru amaretto
150 g zmielonych migdałów
150 g cukru pudru
4 łyżki migdałów do posypania
3 łyżki miodu + 3 łyżki wody do posmarowania
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie zmiksuj migdały z cukrem pudrem, amaretto i masłem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek posmaruj migdałowym nadzieniem i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Pokrój placek na paski wzdłuż krótszego boku. Zwiń paski w spiralę, a następnie zwiń w kółko.
Układaj bułeczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC. Wyrośnięte bułeczki posmaruj miodem rozpuszczonym w wodzie. Posyp bułeczki drobno pokrojonymi migdałami. staw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 6 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Bułeczki powinny być ładnie zrumienione. Wyjmij na metalową kratkę i ostudź. Smacznego!
7 komentarzy
Dla mnie takie bułki to szczyt szczytów smaku , wszystko co uwielbiam
Dziękuję! Mamy podobne smaki!
My do szafrany mamy mieszane uczucia ale takiej bułeczki byśmy nie odmówiły :)
o mamusiu, czy nie zechciałabyś mi wysłać choć jednej bułeczki pocztą?
Wyglądają cudownie, tak samo muszą smakować <3
bardzo fajne te bułeczki
Cudownie wyglądają te bułeczki! Chętnie spróbuję ten przepis :)
Polecam!