Szafranowe bułeczki z migdałowym nadzieniem

Kochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis na bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje długo świeżość dzięki sporej ilości masła i żółtkom.

przepis na szafranowe bułeczki migdałowe

szafranowe bułeczki szwedzkie

Przepis na szafranowe bułeczki

Składniki:

150 g cukru

90 g miękkiego masła

1 g zmielonego szafranu

400 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 żółtka

750 g pszennej mąki

Nadzienie migdałowe

50 ml likieru amaretto

150 g zmielonych migdałów

150 g cukru pudru

4 łyżki migdałów do posypania

3 łyżki miodu + 3 łyżki wody do posmarowania

szafranowe bułeczki migdałowe

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie  zmiksuj migdały z cukrem pudrem, amaretto i masłem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek posmaruj migdałowym nadzieniem i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Pokrój placek na paski wzdłuż krótszego boku. Zwiń paski w spiralę, a następnie zwiń w kółko. Układaj bułeczki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC. Wyrośnięte bułeczki posmaruj miodem rozpuszczonym w wodzie. Posyp bułeczki drobno pokrojonymi migdałami. staw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 6 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Bułeczki powinny być ładnie zrumienione. Wyjmij na metalową kratkę i ostudź. Smacznego!

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.