Wyczerpał mi się zapas słodkich bułeczek i drożdżówek w zamrażalce. Upiekłam dzisiaj ślimaczki drożdżowe z nutellą. Strzał w dziesiątkę, bo takie czekoladowe ślimaczki smakują super i prawdę mówiąc znowu pustki…
Przepis na ślimaczki drożdżowe z nutellą
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 50 g drożdży
- 150 g masła, miękkiego
- 2 ½ dl mleka
- 2 ½ dl śmietanki
- 1½ łyżeczki soli
- 100 ml cukru
- 1 łyżeczka kardamonu, ugniecionego w moździerzu
- 3 st żółtka
- 1,3 l mąki pszennej
Nadzienie
- 1 słoik nutellii
- 5 łyżek czekolady, grubo posiekanej, około 100 gram
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i śmietanie. Dodaj cukier, mąkę, kardamon i sól. Zacznij zagniatać ciasto przy pomocy asystenta kuchennego lub ręcznie. Dodaj żółtka i masło. wyrabiaj ciasto przez 20 minut, po czym odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rozwałkuj dwa prostokąty o wielkości 25 x 40 cm i posmaruj nutellą,a nastepnie pokrusz czekoladę. Zwiń w rulon i pokrój na 2 cm grubości kawałki. Posmaruj jajkiem i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz ślimaczki w piekarniku na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.
2 komentarze
Gdybym miała ciepło w domu to bym takie chętnie upiekła, ale nie bardzo mi chcą wyrosnąć jak za oknem taka pogoda:(
same smakowitości ;)))