Dzisiaj upiekłam szafranową brioszkę i mówię Wam poczułam święta! Jak co roku zawsze w okolicy świąt pojawiają się u mnie szafranowe wypieki. Szafranowa brioszka jest jednym z nich. Uwielbiam szafran! Stosuję go nie tylko do wypieków ale i gotowania. To wspaniała i najdroższa przyprawa na świecie. Dostaję szafran od rodziny z Iranu w postaci całych pręcików. Część szafranu zgniatam z odrobiną cukru w moździerzu resztę przechowuję w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku. Ze zmielonego szafranu robię esencję na bazie wódki. Resztę używam w miarę potrzeby.
Szafranowa brioszka jest bardzo puszysta i niezwykle smaczna. Chociaż ograniczam się w jedzeniu pszennych wypieków to jednak szafranowa brioszka ma nade mną niebywałą moc. Zawsze mam wytłumaczenie, że przecież muszę spróbować wypieku za nim go opublikuję na blogu… Szafranowa brioszka gości u nas na śniadanie w Wigilię. W Szwecji jest to wolny dzień od pracy. Za nim przystąpimy do wigilijnej kolacji jemy szafranowe brioszki lub szafranowe bułeczki. Szafranowa brioszka z masłem to luksus, który musi wystarczyć do kolacji!
Szafranowa brioszka
na podłużną foremkę o pojemności 1 ½ l
Składniki:
8 g świeżych drożdży
60 ml mleka
3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta zmielonego szafranu, na czubek noża
300 g pszennej mąki
100 g masła, miękkiego
Do posmarowania
1 jajko
1 łyżka mleka
Pokrusz drożdże i rozpuść w mleku. Rozpuść szafran w łyżce ciepłej wody i wlej do drożdży. Dodaj cukier, jajka i sól i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem. Miksuj przez 3 minuty, następnie dodawaj po kawałku miękkie masło. Miksuj conajmniej 10 minut. Ciasto będzie dosyć klejące ale takie ma być.
Przygotuj miskę o pojemności 1 l i posmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto do miski, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia. Na drugi dzień przygotuj foremkę do pieczenia, posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj 10 kulek. Ułóż kulki ciasta w foremce w dwóch rzędach. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyrośniętą brioszkę posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut na złoty kolor. Upieczoną brioszkę wyjmij z foremki i ostudź na metalowej kratce.
18 komentarzy
Wygląda zjawiskowo. Znam szafran, ale chyba nigdy go nie stosowałam, tym bardziej w wypiekach…
Mój tato zjadłby na śniadanie :)
Wygląda świetnie!
Święta tuż tuż:)))) Nie mogę się doczekać:)
Ja też!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa normalnie cud , miód i malina , śliczna brioszka
Zapachniało, oj zapachniało…
Aż z ekranu tu do mnie pachnie!
:)
Już nie mogę doczekać się świąt, pyszna brioszka :)
Pysznie wygląda :) Bardzo lubię dodawać szafran do ciast :)
To tak jak ja!
Ciast z szafranem jeszcze nie robilan. Babeczka idealna na śniadanie :)
Polecam szafran do wypieków
Ale by się zjadło!
Kiedyś do szafranu miałyśmy złe podejście, więc chyba trzeba zrobić drugie, bo smaki się zmieniają :D
Smaki na pewno się zmieniają. Ja uwielbiam szafran!
Chyba jeszcze nigdy nie próbowałam szafranu. Czas najwyższy :)
Pewnie tak!
ale kusząco wygląda!