518
Lubie zjesc od czasu do czasu pączka czy doughnuts ale nie zawsze chce mi sie je smazyc. Dzisiaj poszlam na skroty i zrobilam pączki z dziurka czyli doughnuts z blachy. A zeby bylo troche inaczej to do ciasta dodalam zmiksowana dyniowe i swiezo zmielony kardamon. Resultat smaczniutki, slodkie, zolciutkie pączki pachnace kardamonem. Oczywiscie takie pączki – buleczki i smakuja najlepiej zaraz po upieczeniu.
Oto przepis.
Dyniowe pączki z dziurką (doughnuts)
Składniki:
36 sztuk
- 2 dl pieczonej i zmiksowanej dynii
- 9-10 dl mąki
- 1 ½ dl mleka
- 50 g masła, roztopionego
- 12 g suchych drożdży
- 1 ½ dl cukru
- 1 dl jasnobrązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniljowego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
Do dekoracji
- 1 dl cukru
- 4 łyżki masła, roztopionego
Wykonanie:
- Pokroić dynię na kawałki i piecz w piekarniku w temperaturze 160 º C (termoobieg) przez 40 minut. Dynia powinna być miękka, jak naklujesz widelcem Po ostygnięciu zmiksuj .
- Przygotowanie ciasta zacznij od podgrzania mleka. Rozpusc drożdże i dodaj wszyskie cukry , a następnie mąkę, kardamon, jaja, rozpuszczone maslo i dynię. Zagniec puszyste ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczkę.
- Rozwalkuj leko ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wycinaj małe kółka, a następnie zrob dziurkę w środku .
- Umieść doughnuts na blaszy wylozonej pergaminem i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Piecz dyniowe pączki w piekarniku na 225 ° C (termoobieg) , około 10-12 minut. Niech lekko ostygna..
- Roztop masło.Pomaluj kazdy doughnuts roztopionym maslem i obtocz w cukrze.
10 komentarzy
Pięknie sie prezentują, uwielbiam takie:)
Ja tez i ten zapach kardamonu
mają wspaniały kolor… strasznie saapetyczne :)
piękne i apetyczne:) porwałabym takiego z wielką przyjemnością:D
idealne!
Super smacznie wyglądają i pieczone znakomite ! Pozdrawiam :)
O dziekuje Samantha, pozdrawiam !
Wspaniałe. nabawiłam się kompleksu;)
Wow, nie widziałam, że można zrobić pączki bez smażenia – super, mniej tłuste, a do tego z moją ukochaną dynią!
Cudowne, muszę zrobić!