Tort truskawkowy cheesecake w środku tygodnia, ale tylko dlatego, że to specjalna okazja. Dzisiaj moje najmłodsze dziecko obchodzi czternaste urodziny. Jak ten czas leci. Oczywiście, że mamusia upiekła synowi tort. Solenizant zażyczył sobie tort truskawkowy cheesecake. Jest to naprawdę prosty tort przełożony kremem z śmietankowo serowym z dodatkiem truskawkowego musu. Oprócz kremu zrobiłam również truskawkową galaretkę.
Tort truskawkowy cheesecake to tort na puszystym biszkopcie. Wypróbowałam nową odmierzania składników do biszkoptu. Zazwyczaj biszkopt piekę z 5 jajek. Tym razem przyszykowałam 3 jednakowe szklanki. Do pierwszej wbiłam jajka. Następnie do drugiej wsypałam mąkę, a do trzeciej cukier do tej samej wysokości szklanki jak szklanki z jajkami. Jeśli nie macie wagi pod ręką to jest to świetny i sprawdzony sposób na biszkopt.
Krem do tortu zrobiłam z serka typu philadelphia i białej czekolady. Zawsze drżę ,kiedy mieszam ostudzoną czekoladę z twarogiem. Jak się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję tortu. Najważniejsze, że synuś był zadowolony!
Tort truskawkowy cheesecake
Składniki:
tortownica o średnicy 23 cm
Biszkopt
5 jajek rozbitych do szklanki
1 łyżeczka proszku dopieczenia
szklanka mąki, objętościowo tyle samo co jajek w szklance
szklanka cukru, objętościowo tyle samo co jajek w szklance
Nastaw piekarnik na 175ºC. Dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Odmierz składniki na biszkopt w jednakowych szklankach. Najpierw rozbij jajka i potem wsyp mąkę i cukier do kolejnych szklanek do takiej wysokości jak jajka w szklance. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z jajkami. Wyłóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu.
Krem cheesecake z białą czekoladą
600 g serka typu philadephia
150 g cukru
300 g białej czekolady
100 ml puree z truskawek
200 ml śmietanki kremówki
Galaretka truskawkowa
300 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
60 g cukru
4 listki żelatyny
Krem śmietankowy
50 ml truskawkowego puree
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
200 g mascarpone
300 g truskawek do dekoracji
Zacznij od galaretki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Oczyść truskawki z szypułek i pokrój . Umieść w małym garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia. Wszystkie składniki do kremu powinny być w pokojowej temperaturze. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj serek z cukrem i truskawkowym puree. 100 g truskawek na 150 ml puree. Miksując wlewaj ostudzoną czekoladę. W osobnej misce ubij śmietankę i lekko wymieszaj z kremem. Przekrój biszkopt na pół. Umieść pierwszy placek na paterze i obtocz metalową obręczą.Wyłóż połowę kremu i rozprowadź równomiernie. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już ścinać. Na galaretkę wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Kiedy tort dobrze się ściśnie zdejmij obręcz. Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Wymieszaj z truskawkowym puree i posmaruj wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułóż truskawki. Smacznego!
7 komentarzy
Pyszny, letni torcik :)
Wygląda apetycznie, ale trochę mało truskawek…
pięknie wygląda! Lubię takie lekkie torciki
Tort jak marzenie <3 Wszystkiego najsłodszego dla syna :)
Fajny, taki swojski domowy, wygląda pycha! :)
No właśnie!
Pięknie wygląda! Bardzo podoba mi się to, że jest posmarowany tak po macoszemu, nadaje mu to charakteru. :)