Tort truskawkowy cheesecake

Tort truskawkowy cheesecake w środku tygodnia, ale tylko dlatego, że to specjalna okazja. Dzisiaj moje najmłodsze dziecko obchodzi czternaste urodziny. Jak ten czas leci. Oczywiście, że mamusia upiekła synowi tort. Solenizant zażyczył sobie tort truskawkowy cheesecake. Jest to naprawdę prosty tort przełożony kremem z śmietankowo serowym z dodatkiem truskawkowego musu. Oprócz kremu zrobiłam również truskawkową galaretkę.

Tort truskawkowy cheesecake to tort na puszystym biszkopcie. Wypróbowałam nową odmierzania składników do biszkoptu. Zazwyczaj biszkopt piekę z 5 jajek. Tym razem przyszykowałam 3 jednakowe szklanki. Do pierwszej wbiłam jajka. Następnie do drugiej wsypałam mąkę, a do trzeciej cukier do tej samej wysokości szklanki jak szklanki z jajkami. Jeśli nie macie wagi pod ręką to jest to świetny i sprawdzony sposób na biszkopt.

tort truskawkowy cheesecake

Krem do tortu zrobiłam z serka typu philadelphia i białej czekolady. Zawsze drżę ,kiedy mieszam ostudzoną czekoladę z twarogiem. Jak się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję tortu. Najważniejsze, że synuś był zadowolony!

Tort truskawkowy cheesecake

Składniki:

tortownica o średnicy 23 cm

Biszkopt

5 jajek rozbitych do szklanki

1 łyżeczka proszku dopieczenia

szklanka mąki, objętościowo tyle samo co jajek w szklance

szklanka cukru, objętościowo tyle samo co jajek w szklance

tort urodzinowy przepis

Nastaw piekarnik na 175ºC. Dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Odmierz składniki na biszkopt w jednakowych szklankach. Najpierw rozbij jajka i potem wsyp mąkę i cukier do kolejnych szklanek do takiej wysokości jak jajka w szklance. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z jajkami. Wyłóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu.

Krem cheesecake z białą czekoladą

600 g serka typu philadephia

150 g cukru

300 g białej czekolady

100 ml puree z truskawek

200 ml śmietanki kremówki

Galaretka truskawkowa

300 g truskawek

2 łyżki soku z cytryny

60 g cukru

4 listki żelatyny

Krem śmietankowy

50 ml truskawkowego puree

200 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

200 g mascarpone

300 g truskawek do dekoracji

tort truskawkowy cheesecake

Zacznij od galaretki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Oczyść truskawki z szypułek i pokrój . Umieść w małym garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj i gotuj aż cukier się rozpuści. Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.  Wszystkie składniki do kremu powinny być w pokojowej temperaturze. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj  serek z cukrem i truskawkowym puree. 100 g truskawek na 150 ml puree. Miksując wlewaj ostudzoną czekoladę. W osobnej misce ubij śmietankę i lekko wymieszaj z kremem. Przekrój biszkopt na pół. Umieść pierwszy placek na paterze i obtocz metalową obręczą.Wyłóż połowę kremu i rozprowadź równomiernie. Następnie rozprowadź galaretkę, która powinna się już ścinać. Na galaretkę wyłóż resztę kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Kiedy tort dobrze się ściśnie zdejmij obręcz. Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Wymieszaj z truskawkowym puree i posmaruj wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułóż truskawki. Smacznego!

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.