Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo łatwe w pieczeniu, niesamowicie aromatyczne….uwielbiam zapach fistaszkowego masła. Krajanka z masłem orzechowym to kolejne ulubione ciasto, które smakiem przypomina krajankę snikers.
Krajanka z masłem orzechowym
Składniki:
na prostokątną foremkę 18 cm x 25 cm
90 g masła
150 g brązowego cukru
90 g białego cukru
130 ml masła orzechowego, słodzonego
2 jajka
1 łyżka waniliowego ekstraktu
150 g pszennej mąki
½ łyżeczki soli
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. W miseczce zmiksuj masło z masłem orzechowym, jajkami, cukrem (białym i brązowym) oraz wanilią. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Wymieszaj. Oddziel jedną trzecią masy. Do większej części dodaj grubo pokrojoną czekoladę (2 łyżki odłóż do masy kakaowej) i wymieszaj. Wyłóż masę do foremki. Do reszty dodaj kakao, czekoladę i wymieszaj. Wyłóż masę na jasną masę i wygładź powierzchnię. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Lepiej aby ciasto było lekko niedopieczone niż przypieczone. Sprawdź za pomocą patyczka. Jeśli patyczek jest lekko obklejony okruszkami to ciasto już jest gotowe. Ostudzoną krajankę oprósz cukrem pudrem pokrój na kawałki.
1 Komentarz
Idealne połączenie!