Czas na kolejny świąteczny wypiek. Bardzo lubię tradycyjną babkę z dodatkami. Dzisiaj upiekłam babkę rumową z bakaliami. Słodka ucierana babka o lekkim posmaku rumu i mnóstwem suszonych owoców i orzechów.
Upiekłam babkę z połowy porcji. Lubię wypiekać na święta ale wolę piec mniejsze porcje, a bardziej różnorodnie. Wtedy można wszystkiego spróbować po trochu, zbytnio się nie objadając. Piekłam już kiedyś podobne ciasto jak babka z żurawiną i czekoladą.
Świąteczna babka rumowa z bakaliami
Składniki:
na litrową foremkę z kominkiem
150 g miękkiego masła
150 cukru
2 jajka, duże
130 mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych owoców, u mnie morele,figi i rodzynki
75 g posiekanych orzechów, u mnie migdały, orzechy pekan i włoskie
50 ml ciemnego rumu
łyżka masła do wysmarowania foremki i 2 łyżki kokosowych wiórków do wysypania
Morele i figi pokrój w kostkę. Wszystkie suszone owoce wsyp do miseczki i zalej rumem na 30 minut. Masło utrzyj z cukrem na puszystą. Dodaj następnie po jednym jajku dalej miksując. Dodaj owoce wraz z rumem i zamieszaj masę łyżką. W oddzielnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane orzechy i wmieszaj łyżką do masy. Foremkę wysmaruj masłem lub innym tłuszczem i wysyp kokosowymi wiórkami. Wyłóż masę do formy i wygładź. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym na 160ºC na termoobiegu przez około 35 minut. Wyjmij babkę z piekarniką, a po 10 minutach wyjmij z foremki. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem.
6 komentarzy
Same pyszności w środku i ten rum…
Zapowiada się pysznie :)!
Mniam, pyszna musiała być :)
Tak, była!
Ale bogato nadziana :) Pysznie wygląda!
Dziękuję Ewa!