Wczoraj zrobiłam domowe marshmallows i jak się domyślacie miałam plan. Chciałam upiec smore`s brownies ale użyć domowej roboty marshmallows. Muszę przyznać, że z sercem na ramieniu wstawiłam brownies do piekarnika. Obawiałam się, że wszystko się rozpłynie, a tu niespodzianka! Marshmallows tylko lekko się rozpuściły, a następnie ponownie zastygły po ostygnięciu ciasta. Wyglądały niemalże jak beza. Smore`s brownies to kaloryczna bomba. Dzisiaj zamiast czekolady dodałam masło i kakao oraz cukier muscovado przez co brownie nabrało lekko karmelowego smaku. Polecam to brownie wszystkim miłośnikom czekolady!
Smore`s brownies
Składniki:
na foremkę o boku 20 cm
125 g masła
200 g muscovado cukier
100 g mąki
nasiona wanilii, 1 laska
3 czubate łyżki kakao
2 jajka
100 g solonych krakersów + 4 łyżki do posypania, pokruszone
150 g marshmallows, tutaj przepis
2 łyżki ziarna kakaowca do posypania
Rozpuść masło i cukier. Dodaj kakao, nasiona wanilii, zamieszaj i lekko ostudź. Następnie dodaj jajka i szybko zamieszaj. Na koniec dodaj mąkę. Wyłóż foremkę pergaminem. Dno foremki wysyp pokruszonymi krakersami. Wylej masę i lekko zamieszaj aby krakersy lekko się połączyły z czekoladową masą. Włóż do piekarnika włączonego na termoobieg i nagrzanego na 160ºC i piecz brownies przez 15 minuter. Po tym czasie wyjmij brownies i posyp resztą krakersów, marshmallows i ziarnami kakaowca. Przełącz piekarnik na grilla i i włóż brownies z powrotem do piekarnika, tym razem na wyższy poziom tuż pod grillem. Zrumień marshmallows przez 15 minut.
5 komentarzy
jakie apetyczne..!
Bardzo pomysłowo!
jak zwykle Gosiu, apetyczne:)
Dziękuję Anitko!
ale kuszące ciacho