Wielkanoc już tuż tuż

Zbliża się Wielkanoc. Mam już gotowe menu. Stawiam na świąteczne potrawy jak faszerowane jajka, żurek, wieprzowe polędwiczki i oczywiście wielkanocny deser. Uwielbiam proste wypieki na Wielkanoc. Do nich niewątpliwie należy murzynek z kawą.

To ciasto jest mocno kawowe. Kawę, mocne espresso caprissimo dodałam do ciasta i do lukru. Ciasto jest też mocno czekoladowe, bo zawiera sporo kakao. Mimo wszystko kawa jest mocno wyczuwalna. Jeśli ciasto z kawą to powinno smakować kawą, prawda?

ciastokawowe_czekolada_kawa_codojedzenia

Uwielbiam kawę i praktycznie mój dzień zaczyna się od kubka espresso. Ostatnio wypróbowałam nową markę kawy do ekspresu Caprissimo. Nie wiedziałam na jaką Caprissimo mam się zdecydować, więc wybrałam komplet z  czterema rodzajami kawy.

Jestem prawdziwym smakoszem kawy. Uwielbiam jej smak i zapach. Lubię też wypieki pachnące kawą. Często piekę z dodatkiem kawy jak tort cappuccino, czy kawowy sernik. Najbardziej jednak lubię tiramisu. Ten włoski deser smakuje przepysznie. Zawsze  przyrządzam go z espresso.

ciasto z kawą blog kulinarny codo jedzenia

Moj ekspres do kawy ma wbudowany młynek, więc ja zawsze kupuję kawę ziarnistą. Świeżo mielona kawa smakuje najlepiej. Zaraz będę się delektować espresso i pysznym ciastem z kawą.

ciastokawowe_uecierane_kakao_codojedzenia

Czekoladowe ciasto z kawą

prostokątna forma 20 cm x 30 cm

Składniki:

250 g mąki tortowej

80 g kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 ml mocnego espresso, u mnie Caprissimo

200 ml maślanki lub kefiru

3 jajka

250 g brązowego cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

180 g masła, miękkiego

Lukier kawowy

150 g cukru pudru

1½ – 2 łyżki zimnego espresso

2 łyżki czekoladowej posypki

Cukier odważyć i wsypać do misy miksera. Dodać kawałki miękkiego masła, szczyptę soli i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodać ostudzoną kawę i zmiksować.

Odważyć mąkę, kakao, dodać wanilię, szczyptę soli i wymieszać. Dodawać suche składniki na przemian z maślanką w 3 podejściach.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na dno, wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nastawionego na termoobieg na 160ºC. Piec przez 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić.

Cukier puder utrzeć z kawą i polukrować ciasto. Na wierzchu posypać czekoladową posypką. Kiedy lukier stężeje pokroić ciasto na kawałki. Smacznego!

1 Komentarz

  • Również uwielbiam wypieki na wielkanoc. W tym roku postanowiłam upiec mazurka. Jak również drugie dodatkowe ciasto :) Nie miałam pomysłu, ale już wiem co przygotuję. Wypróbuję ten przepis,szczególnie, ze nie wydaje się bardzo skomplikowany.

    W tym roku Wielkanoc będzie u nas celebrowana w bardzo elegancki sposób. Postanowiłam kupić sobie oryginalną zastawę stołową z Bolesławca:
    https://andyceramika.pl/talerze

    Szczególnie zadowolona jestem z kolorowych talerzy ceramicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *