388
Czas na kolejne swiateczne wypieki, tym razem czekoladowe. Upieklam bardzo mieciutkie ciasto czekoladowo piernikowe. Ciasto czekoladowe po prostu rozplywa sie w ustach tak jak szwedzkie ciasto kladdkaka, a dodatek piernika przypomina, ze swieta juz tuz,tuz.
Czekolada i przyprawy korzenne to wspaniale polaczenie. Dobrze , ze mi zostalo troche masy piernikowej aby zrobic to pyszne i szybkie ciacho. Szybkie ciacho, a jeszcze szybciej zjedzone.
Przepis na ciasto czekoladowo piernikowe
Skladniki:
- 100 g masla
- 2 jajka
- 300 ml cukru
- 150 ml maki
- 100 ml kakao
- odrobina soli
- 150 g ciasta piernikowego na pierniczki
Wykonanie:
- Roztop maslo. Wymieszaj wszystkie suche skladniki. Dodaj jajka i roztopione maslo. Wymieszaj wszystko lyzka.
- Wylej mase do malej blaszki 30×25 cm wylozonej pergaminem. Rozwakuj ciasto piernikowe, powycinaj kawalki i wcisnij w mase czekoladowa.
- Piecz ciasto na 160ºC przez 15 minut, dopoki brzegi sie nie zaskrzepia, a srodek bedzie wciaz prawie plynny.
- Oprusz cukrem pudrem.