Piernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony kolor dominuje w tym roku w moich wypiekach. To typowy świąteczny kolor i pięknie prezentuje się w wypiekach nie mniej na zdjęciach.
Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta.
Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców.
Piernik i marcepan
foremka o pojemności 1,2 l
Składniki:
90 g jasnego cukru muscovado
250 g golden syropu
225 g pszennej mąki
25 g kakao
100 g marcepanu
130 g masła
2 łyżki mieszanki korzennej
1½ łyżeczki sody
1 duże jajka
160 svagdricka, opcjonalnie porter
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
Marcepanowe kulki
125 g marcepanu
1 łyżka rumu
30 g orzechów, u mnie pekan
2 łyżki owoców liofilizowanych
Biały lukier z rumem
150 g cukru pudru
2 łyżki rumu
2 łyżki owoców liofilizowanych czerwonych
Zacznij od marcepanowych kulek. Zetrzyj marcepan na tarce. Dodaj pokrojone orzechy, owoce liofilizowane i rum. Zagnieć masę do połączenia i uformuj małe kulki.
Nastaw piekarnik na 180ºC. W małym rondelku rozpuść masło, cukier, syrop, melasę i przyprawy. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oraz porter. Przesiej mąkę z kakao. Dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao, czekoladę, utarty marcepan i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź. W garnuszku utrzyj cukier puder z rumem na lukier. Udekoruj lukrem ciasto i posyp owocami liofilizowanymi. Pokrój piernik na kawałki. Smacznego!