Piernik czekoladowy z marcepanem

Piernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony kolor dominuje w tym roku w moich wypiekach. To typowy świąteczny kolor i pięknie prezentuje się w wypiekach nie mniej na zdjęciach.

Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta.

piernik i marcepan przepis codojedzenia

Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców.

przepis_piernik_ciasto_codojedzenia

Piernik i marcepan

foremka o pojemności 1,2 l

Składniki:

90 g jasnego cukru muscovado

250 g golden syropu

225 g pszennej mąki

25 g kakao

100 g marcepanu

130 g masła

2 łyżki mieszanki korzennej

1½ łyżeczki sody

1 duże jajka

160 svagdricka, opcjonalnie porter

szczypta soli

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

Marcepanowe kulki

125 g marcepanu

1 łyżka rumu

30 g orzechów, u mnie pekan

2 łyżki owoców liofilizowanych

Biały lukier z rumem

150 g cukru pudru

2 łyżki rumu

2 łyżki owoców liofilizowanych czerwonych

piernik_marcepan_czekolada_przepis_codojedzenia

Zacznij od marcepanowych kulek. Zetrzyj marcepan na tarce. Dodaj pokrojone orzechy, owoce liofilizowane i rum. Zagnieć masę do połączenia i uformuj małe kulki.

Nastaw piekarnik na 180ºC. W małym rondelku rozpuść masło, cukier, syrop, melasę i przyprawy. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oraz porter. Przesiej mąkę z kakao. Dodaj jajko, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao, czekoladę, utarty marcepan i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź. W garnuszku utrzyj cukier puder z rumem na lukier. Udekoruj lukrem ciasto i posyp owocami liofilizowanymi. Pokrój piernik na kawałki. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *