672
Świątecznie! Jak ja lubię te wspaniałe zapachy roznoszące się po całym domu! Dzisiaj upiekłam puszysty piernik w wersji mini, naszpikowany bakaliami, pokryty polewą z kawy. Bardzo lubię takie mięciutkie pierniki, rozpływające się w ustach.
W zeszłym roku upiekłam między innymi czekoladowy piernik i ciasto czekoladowo piernikowe. W tym roku na pierwszy rzut piernik nadziany rodzynkami i suszoną śliwką. Nie wspomnę już o kapce rumu…no trochę więcej niż kapce!
Przepis na puszysty piernik z bakaliami
Składniki:
- 225 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy, nie parzonej
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek
- 2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
- 1 łyżka posiekanej chińskiej śliwki, optionalnie
Polewa kawowa
- 200 ml cukru pudru
- 2-3 łyżki mocnej kawy, zaparzonej
- orzechy do dekoracji
Wykonanie:
- Namocz rodzynki i pokrojone śliwki w rumie.
- Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po jajku, ubijając cały czas. Na końcu dodaj gęstą śmietanę.
- Przesiej mąkę i sodę i dodaj przyprawy. Dodaj teraz suche składniki do masy maślanej i wymieszaj delikatnie. Na końcu wmieszaj delikatnie rodzynki i śliwki wraz z rumem oraz imbir i chińską śliwkę.
- Podłużną foremkę o długości 25 cm lub foremkę ośmioporcjową wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Wyłóż masę do foremki, wygładź.
- Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut, a w małych porcjach 25 minut.
- Utrzyj cukier puder z kawą i polukruj ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami.
12 komentarzy
Wspaniale się prezentuje i bardzo smacznie :)
Dziękuję!
nie wiem jak w smaku..
ale zachwyciłaś mnie tymi zdjęciami! Na prawdę, są cudowne :)
Wspaniały, z lekką nutą kawy, rodzinka zachwycona. Polecam bardzo!
Szkoda,że nie możesz usłyszeć moich ,,achów ,, i ,,ochów ,, zachwytu nad twoim piernikiem .
Dziękuję! Miło mi!
Zarówno zdjęcie jak i przepis pierwsza klasa. U nas dzisiaj pachnie grochówką i pierniczkami, które upiekłyśmy już na święta.
Przepis na ten miękki piernik musimy wypróbować.
Asiu polecam bardzo!Bardzo nam smakował!Pierniczki też będę piekła wkrótce z moim synusiem.
za piernikami wszelakimi nie przepadam ale taki z kawą to coś innego i chętnie bym sprobowała. Jak myślisz w formie od babki wyszedł by?? Pytanie doslowne czy by wyszedł z formy bo zawsze sie tego obawiam ;)
Wyjdzie bardzo lekko jeśli masz formę non/stick, która trzeba posmarować tłuszczem i posypać bułką…ale to na pewno wiesz Iza….ha, ha…
Super pomysł z tą mini wersją! Wyglądają pysznie :)!
Podzielnie…