Przepis na piernik tradycyjny na miodzie się poleca! Świąteczne wypieki zawsze zaczynam od piernika. Piernik po upieczeniu „dochodzi” i najlepiej smakuje po kilku dniach. Dzisiaj upiekłam piernik z dodatkiem zmielonych suszonych śliwek zamiast tradycyjnych śliwkowych powideł. Dla mnie prawdziwy piernik to oczywiście odpowiednia porcja prawdziwego miodu, a do tego piernika wypróbowałam miód gryczany. Miód to wspaniały dodatek do świątecznych wypieków, deserów i potraw, a u mnie idzie jak woda!
Jeśli więc mowa o miodzie to pragnę ogłosić dzisiaj zwycięzcę konkursu z miodem w roli głównej. Wybór nie był łatwy ale uwagę moją i sponsora Miody Polskie zwrócił przepis Urszuli miodowy krem parfait z praliną. Sześciopak miodu powędruję zatem do Ciebie Urszulo! Kolejny przepis, który zasłużył na wyróżnienie to przepis Laury, krem piernikowy ze świątecznie marynowanymi suszonymi owocami. Gratuluję zwycięzcom a wszystkim uczestnikom dziękuję za udział w konkursie.
A oto kolejny świąteczny przepis z miodem, piernik tradycyjny na miodzie, wilgotny, dochodzący i smaczniejszy z każdym mijającym dniem.
Przepis na piernik tradycyjny
na 2 małe ½ l foremki, lub jedną dużą
Składniki:
100 g masła, roztopionego
50 ml miodu
200 g pszennej mąki, 1 łyżkę zamień na mąkę żytnią
1 łyżka kakao
2 łyżki korzennej przyprawy do pierników
100 g brązowego cukru
2 jajka
50 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki suszonych śliwek, namoczonych i zmielonych
Rozpuść miód w lekko przestudzonym maśle. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. dodaj masło z miodem, a następnie śmietanę. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do masy połącz delikatnie łyżką lub szpatułką. Foremki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Napełnij masą, wygładź powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC i na termoobiegu przez 30 minut (małe foremki) , a trochę dłużej jeśli pieczesz w większej formie. Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i ostudź. Potem możesz udekorować piernik lukrem czy czekoladową polewą.
Upiekłam piernik w dekoracyjnej świątecznej foremce. Bardzo lubię robić prezenty z moich wypieków i wierzcie mi są to najmilsze prezenty zwłaszcza, że zrobione własnoręcznie. Odwiedzając znajomych czy rodzinę warto mieć ze sobą taką słodką paczuszkę prosto od serca.
7 komentarzy
Wypiek iście odświętny!
Dziękuję Pati!
Dziéki Laura!
Gosia, zrobiłam go. Co prawda zamiast cukru dałam 70 g ksylitolu, zamiast sliwek, 3 łyzki powideł śliwkowych i dodałam pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia choć w przepisie nie ma. A, i przełożyłam masa marcepanową. Ale jest pyszny! Naprawdę ciasto jest pyszne i szybkie:))
Super!A zamiast ksylitolu to ile stewii, jeśli się orientujesz?
Nie mam pojęcia, nie używam stewii w ogóle.
Mmm, boski musiał być ten piernik :)