Piernik czekoladowy, bardzo wilgotny i puszysty z czekoladową polewą, a na dodatek jeszcze bardziej świąteczny, bo posypany bakaliami. Uwielbiam takie pierniki!
Ten piernik po prostu rozpływa się w ustach! Pachnie korzennymi przyprawami. Długo utrzymuje wilgoć. Dlatego piernik czekoladowy to jedno z pierwszych ciast, które piekę na święta.
Piernik czekoladowy
Skladniki:
na podluzna foremke 35 cm
- 250 ml cukru muscovado
- 2 jajka
- 100 g masła
- 300 ml mąki
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki smietanki
- 5 łyżek bakalii (zurawina, orzechy, wiorki kokosowe)
Wykonanie:
- Utrzyj maslo z cukrem, dodaj po jednym jajku, a nastepnie smietane.
- Wymieszaj suche skladniki i dodaj do masy jajeczno maslanej.
- Foremke wyloz pergaminem lub wysmaruj tluszczem i posyp bulka. Napelnij masa.
- Piecz piernika na 170ºC przez 50 minut.
- Rozpusc czekolade w kapieli wodne, dodaj smietanke. Posmaruj piernika polewa i posyp bakaliami.
8 komentarzy
Pyszności! Uwielbiam pierniki!
Spokojnych, wesołych Świąt! :-)
Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!
Ja również dołączam się do życzeń :)
ale pieknie wygląda :)))
Wygląda pysznie, a czy można go przygotować kilka dni wczesniej – na przykład dzisiaj ;)?
Czy jego wilgotność i delikatność z każdym dniem ulatuje?
Dla mnie piernik z każdym dniem jest smaczniejszy… Jeśli go szczelnie zapakujesz na pewno będzie jeszcze pyszny do świąt. Zawsze zaczynam wypieki od pierników…
Pozdrawiam serdecznie!
Piernik zrobiłam na święta, pycha. A najbardziej smakowało mojemu tacie (musiałam mu kawałek spakować do domu ;)
Super! Pozdrów tatę od nas!