685
Bardzo lubie pierniki ale te puszyste i chetnie z polewa czekoladowa. Dzisiaj upieklam krajanke piernikowa ze sliwkowymi powidlami. Tradycyjny swiateczny wypiek, za ktorym bardzo przepadam. Nawet natrafilam na polskie powidla rodem z samego Lowicza, gdzie sie urodzilam w pewien grudniowy dzien…
Piernik przypadl mi do gustu, ale juz w trakcie jego robienia stwierdzilam, ze potrzeba troche wiecej cukru niz oryginalny przepis zalecal. Zdecydowalam sie tez na aksamitne czekoladowe ganache zamiast tradycyjnej polewy. Glowna zaleta tego piernika jest oczywiscie jego smak, ktory przypomina male pierniczki czekoladowe z nadzieniem. Oto moj przepis
Puszysta krajanka piernikowa ze śliwkowymi powidłami
Skladniki:
- 100 g masła
- 150 ml brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych + 3 łyżki napełniania
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 1 ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 300 ml mąki
Ganache:
- 50 ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 100 g czekolady
Wykonanie:
- Rozpusc maslo z przyprawami korzennymi, miodem, powidlami i cukrem.
- Zdejmij z ognia i dodaj sode, a nastepnie w kolejnosci mleko i jajko. Masa sie spieni.
- Na koniec przesiej make i wymieszaj lekko z masa piernikowa.
- Wyloz mase piernikowa do foremki o wielkosci 20 cm x 25 cm wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka.
- Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Rozpusc czekolade z kawa w kapieli wodnej i dodaj smietanke. Rozprowadz rownomiernie ganache na powierzchni piernika i poczekaj z krojeniem , dopoki ganache nie zastygnie. Goracym nozem pokroj ciasto w male kwadraty.
2 komentarze
cienka warstwa śliwkowych powideł w pierniku … tak niewiele a smak zmienia się w poezję …
Ależ apetycznie wygląda twoje ciacho:-)