Cieszę się niezmiernie, że cukinia jest dostępna w sklepach przez cały rok. Nie mogłabym czekać do lato aby upiec to pyszne ciasto z cukinią i orzechami. Uwielbiam małe, niewyrośnięte cukinie, które są idealne i do wypieków i do gotowania. Moje dzieci jakoś nie przepadają za cukinią ale lubią ciasto z cukinią i orzechami zjedzą zwłaszcza te polane czekoladą. Według ich teorii wszystko co zawiera czekoladę nadaje się do jedzenia.
Cukinia zazwyczaj rośnie u mnie na balkonie. W tym roku wakacje spędzimy w domu ze względu na panującą epidemię covid – 19. Nawet nie ma mowy, że do wakacji pozbędziemy się wirusa. Jeśli ktoś tak twierdzi, to jest w błędzie! Dlatego ja już planuję co będę robić podczas urlopu w domu i mój balkonowy ogródek zaczyna nabierać kształtów.
Ale wracając do cukiniowego ciasta to upiekłam je z dodatkiem żytniej mąki razowej. Ciasto ma przez to fajną konsystencję i smak. Odnośnie orzechów to myślałam najpierw skupić się na jednym rodzaju. Ostatecznie zdecydowałam się dodać mieszankę orzechów włoskich, pekanowców i laskowych. Jeśli chcecie upiec ciasto z cukinią i orzechami to nie przejmujcie się, że nie macie akurat wystarczającej ilości tych orzechów w domu, bo możecie je zamienić na inne orzechy lub nawet dodać słonecznik czy pinie.
To ciasto upiekłam na kokosowym oleju ale z powodzeniem można je upiec na maśle. Znacie mój blog już na tyle i wiecie, że nie używam margaryny, bo margaryna to sztuczny produkt i nie ma nic wspólnego ze zdrowymi tłuszczami. Ciasto utrzymuje długo wilgoć i najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest to zasługa cukinii ale i dobrego tłuszczu.
Ciasto z cukinią i orzechami
12 porcji
Składniki:
50 g żytniej mąki razowej
200 g pszennej maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki oczyszczonej sody
2 łyżeczki cynamonu
100 g mieszanki orzechowej, włoskie, laskowe i pekanowce
2 jajka
ziarenka wanilii z jednej laski
125 g kokosowego oleju, rozpuszczonego
szczypta soli
130 g cukinii, jedna mała
150 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki
1 łyżka golden syropu
12 połówek włoskich orzechów
cynamon do oprószenia, opcjonalnie
Nastaw piekarnik na 180ºC. przygotuj dwie miski. Do jednej odmierz mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. dodaj grubo pokrojone orzechy i wymieszaj. Do drugiej wbij jajko i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Olej kokosowy rozpuszcza się już przy 24ºC wystarczy więc, że go wstawisz do ciepłej wody aby się rozpuścił.
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach i dodaj do mokrych składników. Wsyp cukier, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Przełóż mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Przygotuj foremkę o rozmiarach 12cm x 28 cm. Arkusz papieru do pieczenia zwilż wodą, zgnieć i rozprostuj. W ten sposób łatwiej wyłożyć dno i brzegi formy.
Wyłóż masę do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika piecz przez 40 – 45 minut. Patyczek powinien być suchy. Wyjmij upieczone ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj kąpiel wodną. Ja mam do tego celu specjalny durszlak bez dziur. Stawiam go bez problemu na garnku z wrzącą wodą i w ten sposób rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i syropem. Posmaruj ciasto polewą i udekoruj połówkami orzechów. Kiedy polewa zastygnie pokrój ciasto na 12 kawałków.