Szafranowe love! W niedzielę mamy pierwszy Adwent, więc pora zacząć adwentowe wypieki. Jak zwykle u mnie króluje szafran. W Polsce szafran jest wciąż mało znany, ale w Europie, zwłaszcza w Szwecji szafranowe wypieki na święta i w Adwencie są bardzo popularne. Osobiście przepadam za szafranem, a ciasto z szafranem na święta to mus!
W niedzielę świętujemy pierwszy Adwent i to ciasto upiekę do kawy. Szafranowe love koniecznie musicie spróbować jeśli lubicie szafran. Spotkałam się z niewieloma osobami, którym szafran nie smakuje. Dla mnie to zdecydowanie smak świąt.
Szwedzkie lussekatter z szafranem to również tradycyjny wypiek w okresie świątecznym. Ale ucierane ciasto z szafranem jest moim zdaniem najlepsze. Szafranowe ciasto z szafranową pomadą jest pyszne. Upiekłam je na maśle ale smakuje równie dobrze upieczone na kokosowym oleju. Zdecydowanie odradzam pieczenie na margarynie!
Szafranowe love
Forma prostokątna 15 cm x 25 cm
Składniki:
150 g masła lub kokosowego oleju
2 jajka
150 ml mleka
0,5 g szafranu
225 g cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szafranowa pomada
75 g masła lub kokosowego oleju
1 łyżka śmietanki
2 łyżki kokosowego likieru
0,5 g szafranu
350 ml cukru pudru
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła. Teraz dodaj szafran i lekko zamieszaj. Im dłużej szafran stoi w płynie tym bardziej nabiera intensywniejszego koloru.
Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj rozpuszczone szafranowe masło Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, delikatnie mieszając szpatułką. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj pomadę. Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj śmietankę, likier i szafran. Wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowaną pomadą posmaruj wierzch ciasta. Na koniec posyp kokosowymi wiórkami. Pokrój na kawałki.
4 komentarze
alez to ciasto musi byc pyszne!
Polecam!
Nie jadłyśmy nigdy szafranowego ciasta, ciekawe czy by nam smakowało :)
Ja uwielbiam wszystko co szafranowe…