Ciasto blondie ze śliwkami

Lubicie ciasto ze śliwkami? Ja wręcz przepadam. Blondie ze śliwkami na pewno wam przypadnie do smaku tak jak mi. Jest to proste ciasto, mocno aromatyczne, które upiekłam na maśle. W tym wypieku masło jest po prostu nieodzowne, ponieważ jest lekko zrumienione i nadaje ciastu charakterystyczny lekko orzechowy smak.

Kiedy macie zamiar rumienić masło, to róbcie to powoli, stale mieszając. Masło może łatwo się przypalić i wtedy będzie po prostu gorzkie i niesmaczne. Ale jeśli zrumienicie je powoli z anielska cierpliwością to takie rozpuszczone masło dodane do ciasto nada mu niesamowite walory smakowe.

blondie ze śliwkami ciasto przepis codojedzenia

To ciasto możecie upiec z jabłkami lub ze śliwkami. Ja postawiłam na śliwki. To moje pierwsze blondie ze śliwkami! Ponieważ blondie piecze się krótko podobnie jak brownie ważne jest aby rozgrzać piekarnik przed pieczeniem i w ten sposób nie przedłużać czasu pieczenia.

blondie ze śliwkami codojedzenia

Blondie ze śliwkami

16 kawałków

Składniki:

150 ml mleka
350  g trzcinowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
225 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
400 g śliwek, wypestkowanych

Polewa cynamonowa

30 g masła

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki golden syropu

50 g cukru pudru

ciasto przepis śliwki cynamon codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu, podgrzewanie góra – dół. Masło rozpuść na patelni smaż w niskiej temperaturze aż będzie lekko brązowe.  Osobiście smażyłam na kuchni indukcyjnej na 4 poziomie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masło się nie przypaliło. Można również smażyć masło w wyższej temperaturze ale o wiele krócej bo tylko 2-3 minuty i energicznie mieszając.

Do masła wlać mleko, dodać jajka, 300 g cukru, waniliowy ekstrakt, sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać odważoną mąkę z proszkiem do piecznia. Dodać do maślanej masy i wymieszać balonową trzepaczką, nie miksować.

Foremkę o rozmiarach 22 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto na dno.  Przepołowione śliwki włóż do miski z resztą cukru i cynamonem. Przemieszaj aby śliwki były obtoczone . Ułóż śliwki na cieście. Posyp resztą cynamonowego cukru, który nie przykleił się do śliwek. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez 25 – 35 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj cynamonowa polewę. Zrumień masło na patelni podobnie jak to dodane do ciasta. Następnie wlej syrop, wsyp cukier puder, cynamon i mieszaj aż polewa będzie gładka i jednolita. Polej ciasto polewą, odczekaj aż polewa zastygnie, po czym pokrój ciasto na 16 kawałków. Smacznego!

 

  1.  

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *