Lubicie ciasto ze śliwkami? Ja wręcz przepadam. Blondie ze śliwkami na pewno wam przypadnie do smaku tak jak mi. Jest to proste ciasto, mocno aromatyczne, które upiekłam na maśle. W tym wypieku masło jest po prostu nieodzowne, ponieważ jest lekko zrumienione i nadaje ciastu charakterystyczny lekko orzechowy smak.
Kiedy macie zamiar rumienić masło, to róbcie to powoli, stale mieszając. Masło może łatwo się przypalić i wtedy będzie po prostu gorzkie i niesmaczne. Ale jeśli zrumienicie je powoli z anielska cierpliwością to takie rozpuszczone masło dodane do ciasto nada mu niesamowite walory smakowe.
To ciasto możecie upiec z jabłkami lub ze śliwkami. Ja postawiłam na śliwki. To moje pierwsze blondie ze śliwkami! Ponieważ blondie piecze się krótko podobnie jak brownie ważne jest aby rozgrzać piekarnik przed pieczeniem i w ten sposób nie przedłużać czasu pieczenia.
Blondie ze śliwkami
16 kawałków
3 komentarze
Super ciasto i genialna polewa <3
Ciasto z masłem solonym i cynamonem ze śliwkami ,to coś innego .Cynamon kojarzę z jabłkami .Ciekawe jakie będzie w smaku .Zrobię na pewno .
Cynamon faktycznie pasuje do większości owoców, więc warto rozsezrzyć swoje smakowe horyzonty.