Świąteczny keks z bakaliami to pyszne ciasto, które obfituje w suszone owoce i orzechy. Dzisiaj upiekłam keks z bakaliami w typowym świątecznym stylu z korzennymi przyprawami i oczywiście mnóstwem bakalii. Suszone owoce i orzechy to charakterystyczne produkty w okresie świątecznym. Można je użyć do świątecznych wypieków ale również na wytrawnie jako dodatek do serów jak w przypadku tortu brie.
Keks z bakaliami przypomina angielskie ciasto świąteczne fruits cake. Smak ciasta w dużej mierze zależy od tego jakich bakalii użyjemy. Ja lubię mieszać ale do keksu dodałam jedynie włoskie orzechy za to mnóstwo suszonych owoców. To ciasto ma taki wow efekt po rozkrojeniu. Po prostu widać ile w nim pysznych dobroci. Lubię keks, bo im dłużej go przechowuję to jest jeszcze lepszy.
Przy okazji chciałam Wam zaproponować posypkę porzeczkową. Ostatnio w sklepach pojawiły się posypki z liofilizowanych owoców, które mogą być zmielone na proszek lub granulowane. Liofilizowane posypki występują w różnych smakach. W tym przepisie użyłam z porzeczki.
Nie wiem jak to się stało ale jest pierwszy przepis na keks, który tu opublikowałam. Najwyraźniej to ciasto jest pyszne, że nigdy przedtem nie zdążyłam je sfotografować. Dobrze, że się pospieszyłam tym razem!
Keks z bakaliami
podłużna foremka o pojemności 1,2 l
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
50 g masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka melasy lub miodu
2 łyżeczki mielonego imbiru
100 ml śmietanki
100 g włoskich orzechów
80 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
100 g daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g pszennej mąki tortowej
szczypta soli do smaku
masło i zmielone orzechy do oprószenia formy
Lukier
100 g cukru pudru
1½ – 2 łyżki soku z cytryny
posypka z suszonej porzeczki
połówki orzechów do dekoracji
Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami lub tartą bułką. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Rozpuść masło z melasą, imbirem i cynamonem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę maślaną do jajek i zmiksuj krótko do połączenia. Mąkę przesiej z proszkiem. Orzechy, morele i daktyle grubo pokrój. Dodaj mąkę do masy jajeczno maślanej i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj do połączenia.
Przelej masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Ukręć lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Posmaruj ciasto lukrem, posyp porzeczkową posypką i udekoruj orzechami. Smacznego!!!
3 komentarze
Ciekawy bakaliowy keks ^^
Keks z bakaliami przyrządziłam w tym roku pierwszy raz. Zawsze stawiałam na ciasto piernikowe, ale w tym roku postanowiłam wprowadzić kilka zmian. Ciasto wyszło pyszne i smakowało całej mojej rodzinie. Ja też dodałam mnóstwo suszonych owoców, które nadały niezwykłego smaku. Zdecydowanie polecam przepis :-)
O cieszę się bardzo!