Tego jeszcze nie było!

Świąteczny keks z bakaliami to pyszne ciasto, które obfituje w suszone owoce i orzechy. Dzisiaj upiekłam keks z bakaliami w typowym świątecznym stylu z korzennymi przyprawami i oczywiście mnóstwem bakalii. Suszone owoce i orzechy to charakterystyczne produkty w okresie świątecznym. Można je użyć do świątecznych wypieków ale również na wytrawnie jako dodatek do serów jak w przypadku tortu brie.

Keks z bakaliami przypomina angielskie ciasto świąteczne  fruits cake. Smak ciasta w dużej mierze zależy od tego jakich bakalii użyjemy. Ja lubię mieszać ale do keksu dodałam jedynie włoskie orzechy za to mnóstwo suszonych owoców. To ciasto ma taki wow efekt po rozkrojeniu. Po prostu widać ile w nim pysznych dobroci. Lubię keks, bo im dłużej go przechowuję to jest jeszcze lepszy.

kekszbakaliami_przepis_codojedzenia

Przy okazji chciałam Wam zaproponować posypkę porzeczkową. Ostatnio  w sklepach pojawiły się posypki z liofilizowanych owoców, które mogą być zmielone na proszek lub granulowane. Liofilizowane posypki występują w różnych smakach. W tym przepisie użyłam z porzeczki.

Nie wiem jak to się stało ale jest pierwszy przepis na keks, który tu opublikowałam. Najwyraźniej to ciasto jest pyszne, że nigdy przedtem nie zdążyłam je sfotografować. Dobrze, że się pospieszyłam tym razem!

ciastokeks_swiateczneprzepisy_codojedzenia

Keks z bakaliami

podłużna foremka o pojemności 1,2 l

Składniki:

3 jajka

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 g masła

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka melasy lub miodu

2 łyżeczki mielonego imbiru

100 ml śmietanki

100 g włoskich orzechów

80 g suszonych moreli

50 g suszonej żurawiny

100 g daktyli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

225 g pszennej mąki tortowej

szczypta soli do smaku

masło i zmielone orzechy do oprószenia formy

Lukier

100 g cukru pudru

1½ – 2 łyżki soku z cytryny

posypka z suszonej porzeczki

połówki orzechów do dekoracji

przepis_keks_swieta_ciasto_bakalie_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami lub tartą bułką. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Rozpuść masło z melasą, imbirem i cynamonem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę maślaną do jajek i zmiksuj krótko do połączenia. Mąkę przesiej z proszkiem. Orzechy, morele i daktyle grubo pokrój. Dodaj mąkę do masy jajeczno maślanej i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj do połączenia.

Przelej masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Ukręć lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Posmaruj ciasto lukrem, posyp porzeczkową posypką i udekoruj orzechami. Smacznego!!!

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *