Dzisiaj bigosiłam!

Zapraszam na nowy przepis na bigos, bigos z suszonymi owocami. Co roku eksperymentuję z bigosem i próbuję  nowych smaków. W tym roku postanowiłam przyrządzić bigos bez przecieru ale z dodatkiem suszonych owoców i wina marsala. Bardzo lubię bigos z dodatkiem alkoholu. Gotowałam bigos z sherry  jak również bigos z winem marsala.

Tegoroczny bigos wyróznia się przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców. Zrezygnowałam również z przecieru pomidorowego. Bigos ma delikatny kwaśny smak z posmakiem słodko kwaśnej żurawiny, moreli, śliwki i figi. Oczywiście możecie wybrać suszone owoce jakie lubicie nawet rodzynki. Smak bigosu zależy również w dużej mierze od przypraw i ziół. W tym roku doprawiłam bigos czrnym i białym pieprzem oraz odrobiną kajeńskiego pieprzu. Z ziół wybrałam oregano i rozmaryn. Te zioła świetnie pasują do wina marsala.

bigoszsuszonymiowocami_przepis_codojedzenia_blogkulinarny

Bardzo mi smakował ten bigos. Oczywiście, że gospodyni musiała go spróbować przed podaniem. Bigos zaliczył pierwsze gotowanie. Teraz go studzę, a jutro będę znowu gotować i przekładać do słoików. Jak się domyślacie porcja bigosu wyszła całkiem spora. No ale bigosu nie można ugotować w małych ilościach, zwłaszcza, że im dłużej postoi tym lepiej smakuje. Prawda? A Wy już ugotowaliście tegoroczny bigos?

Lista składników w przepisie na bigos jest niczym lista składników na hinduskie curry. Jakże się jednak różnią smakiem te  potrawy. Lubię obie ale bigos zawsze gotuję jedynie na  święta. Muszę za nim porządnie zatęsknić aby nabrać ochoty na jego  gotowanie.

bigos_przepis_obiad_swiatecznepotrawy_codojedzenia

Bigos z suszonymi owocami

około 7 l bigosu

Składniki:

400 g kiszonej kapusty

1,5 kg białej kapusty

350 g karkówki

400 g wołowiny rosołowej

350 g wędzonego boczku, parzonego

400 g kiełbasy, u mnie podwawelska

3 duże cebule

2 czosnki solo

30 g suszonych grzybów

50 g suszonej żurawiny

15 suszonych moreli

50 g suszonych śliwek

100 ml wina marsala

po 5 całych goździków i ziela angielskiego

6 ziaren suszonego jałowca

2 łyżeczki suszonego oregano

1½ łyżeczki suszonego rozmarynu

300 ml mięsnego bulionu

2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

sól do smaku

bigos_przepis_kielbasa_mieso_kapusta_grzyby_codojedzenia

Przyrządzanie bigosu zacznij od namoczenia grzybów. Grzyby odważ do miseczki i zalej wrzątkiem. Możesz moczyć przez noc. Natępnie poszatkuj białą kapustę i obgotuj w małej ilości osolonej wody. Obgotuj również kiszoną kapustę. Tą możesz odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty.

Pora na mięso. Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone mięso pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij widelcem. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni.

Gotowanie bigosu

Następnie przygotuj duży garnek o grubym dnie. Bigos ma tendencję do przypalania. Włóż obie kapusty do garnka, mięso i boczek. Pozostaw wytopiony tłuszcz na patelni i zeszklij na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaj do cebuli pokrojone grzyby, przyprawy i zioła. Smaż przez 5 minut na małym ogniu. Przełóż do garnka. Dopraw bigos solą i zacznij gotować. Dla ułatwienia obie kapusty i mięso posoliłam wcześniej podczas wstępnej obróbki termicznej ale i tak jeszcze musiałam doprawić bigos solą.

Do gotującego się bigosu dodaj żurwinę, pokrojone morele i śliwki. Wlej wino marsala, wymieszaj i gotuj bigos przez 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany bigos ostudź. Gotuj jeszcze raz na drugi dzień przez godzinę.

Zazwyczaj przechowuję bigos w słoikach. Napełniam słoiki gorącym bigosem, dokłądnie zakręcam i odwracam do góry nogami. Ostudzone słoiki z bigosem przechowuję w lodówce do miesiąca. Smacznego!

 

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *