Moje dzieci uwielbiają kotlety schabowe, a ja czasami lubię zrobić schab inaczej, na przykład w sosie z papryką. Schab to w miarę chude mięso, więc przygotowując go w sosie, trzeba uważać, aby go nie przegotować. Mam na to sprawdzony sposób. Najpierw gotuję sos, a schab rumienię na maśle. Kiedy sos jest już gotowy, dodaję do niego kotlety schabowe i podgrzewam całość przez kilka minut. Dzięki temu mięso dochodzi do perfekcji – jest mięciutkie i soczyste.
Schab inaczej – kreatywne przepis na klasyczne mięso
Do przygotowania sosu używam świeżych papryk, cebuli, czosnku oraz przecieru pomidorowego. Papryki kroję w paski, cebulę w krążki, a czosnek w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oliwy z oliwek, dodaję cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dorzucam papryki. Smażę wszystko przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną, a następnie dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam solą, pieprzem i dodaję liść laurowy. Duszę sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż smaki się połączą.
W tym czasie przygotowuję schab. Kawałki mięsa delikatnie rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem, a następnie obsmażam na maśle z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Jeśli chcę ugotować nieco gęściejszy sos, obtaczam schabowe w mące. Gdy sos jest gotowy, wkładam do niego schabowe kotlety i podgrzewam wszystko razem przez kilka minut. Sos staje się gęsty. Taki sposób przygotowania sprawia, że mięso jest idealnie soczyste i pełne smaku.
Perfekcyjny schab w najlepszym wydaniu
Podaję schab w sosie z papryką najczęściej z kaszą gryczaną lub ryżem i świeżą sałatką. To danie jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Moje dzieci zawsze zjadają je ze smakiem, a ja cieszę się, że mogę im serwować coś zdrowego i wyjątkowego. Schab inaczej w sosie z papryką to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Dlatego nie zwlekaj i wypróbuj ten przepis już dziś!
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1½ łyżki mąki
2 duże cebule
1 czosnek solo
1 duża zielona papryka
1 duża czerwona papryka
1 kostka warzywna
1 chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml wrzątku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
- Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cienkie kawałki i lekko rozbić. Posolić i popieprzyć.Rozgrzać tłuszcz na patelni. Oprószyć schab mąką i zrumienić po obu stronach. Przełożyć na talerz.
- Cebulę pokroić w krążki, a czosnek i chili w cienkie plasterki. Zeszklić na rozgrzanej patelni z resztą tłuszczu.
- Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli. Smażyć przez 3 minuty.
- Kostkę warzywną rozpuścić we wrzątku. Dodać przecier pomidorowy i sos sojowy, a następnie wlać całość do warzyw. Dodać liść laurowy i paprykę w proszku. Gotować sos przez 10 minut.
- Włożyć kotlety schabowe do sosu i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut.
- Posypać danie posiekaną natką pietruszki i podać z ryżem ugotowanym na sypko oraz świeżą sałatą. Smacznego!