Moje dzieciaki uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami. Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne.
Przepis na schabowe
Składniki:
800 g schabowych bez kości
1 duża cebula
2 winne jabłka
4 nasiona angielskiego ziela
2 łyżki masła
½ l cydru
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki
natka pietruszki do posypania
Podziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką. Podaj z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.
7 komentarzy
Smacznie się prezentuje:) Wykorzystam pomysł z cydrem, bo też lubię:) Dusiłam czerwoną kapustę w cydrze – super smakowała:)
fajna odmiana
No właśnie, zawsze coś innego!
Cydry nigdy nawet nie próbowałyśmy ale pomysł na jego wykorzystanie wręcz kuszący :)
Polecam!
A ile cydru? Cala butelka?
0,5 litra