Biała kiełbasa, smażona kiszona kapusta i ziemniaczane puree…Iście polski obiad, który zawładnie sercem każdego kto takie danie spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad.
Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy.
Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad. Kiszona kapusta smaży się na patelni, na grillowej biała delikatesowa, a ziemniaki perkoczą w głebokim garnku. Ekstra touch i obiad gotowy. Komu porcję?
Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda?
Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree
4 porcje
Składniki:
Smażona kapusta
400 g kiszonej kapusty
1 cebula
sól i czarny pieprz do smaku
Ziemniaczane puree
1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 łyżki masła
100 ml mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki utartego chrzanu
Dodatkowo
1 kg białej kiełbasy
natka pietruszki do posypania
Ułóż kiełbasę na patelni, u mnie patelnia grillowa i na małym smaż kiełbasę do żlotego koloru. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Pokrój boczek w małą kostkę i usmaż. Odsącz na kawałku papierowego ręcznika. Posiekaj szczypiorek i utrzyj chrzan. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
Pokrój cebulę w piórka i usmaż na oleju, lekko zrumień. Dodaj lekko opłukaną i pokrojoną kiszoną kapustę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 15 minut. Na talerzu ułóż porcję usmażonej kiełbasy łyżkę puree i smażoną kapustę posypaną natką pietruszki. Smacznego!
1 Komentarz
proste ale faktycznie smaczne :) od czasu do czasu trzeba i tak :) aaajj zjadłabym takiej grillowanej na normalnym grillu kiełbaski :D