Zapiekanka warzywna z kiełbasą… Zapraszam na przepis na luksusowy tani obiad. To obiadowe danie zazwyczaj nazywam danie pod pierzynką. Jest to zapiekanka z warzywna i kiełbasą po ziemniaczaną pierzynką. Przypomina ona shepards`pie, ale zamiast jagnięcego gulaszu zawiera sos na bazie beszamelu, warzywa i kiełbasę.
Podstawą tego dania jest sos na bazie beszamelu z dodatkiem białego wina i szałwii. Sos jest bardzo smaczny. Szałwia i białe wino świetnie się uzupełniają. Nie jest to beszamel, w którym można postawić łyżkę, jednak podobnie jak w przypadku beszamelu rumienię mąkę na suchej patelni, po czym dodaję masło. Taka procedura zapobiega rozpuszczeniu sosu. Poza tym nadaje mu smak.
Do sosu dodaję warzywa. Można wybrać dowolne świeże warzywa lub mrożone miksy. Za każdym razem przyrządzam to danie inaczej w zależności jakie warzywa dodam czy kiełbasę. Czasami przyrządzam je jedynie z warzywami i grzybami jako dodatek do mięsa lub jako wegetariańskie danie. Na pierzynkę można wykorzystać resztki ziemniaczanego puree. Można również połączyć ziemniaki z batatami tak jak ja to zrobiłam w dzisiejszej zapiekance.
Do zapiekanki użyłam szwedzkiej kiełbasy falukorv, która przypomina nieco polską serdelkową ale jest bardziej zbita ze względu na dużą zawartość mięsa. Jak wspomniałam do zapiekanki można dodać obojętnie jaką kielbasę.
Mimo sporej ilości warzyw przygotowałam do obiadu surówkę z modrej kapusty. My dorośli poczęstowaliśmy lampką chardonnay. To samo wino dodałam do sosu. Bardzo polecam ten przepis. Obiad jest tani z luksusową nutą. Wiem, wiem bataty trochę kosztuję, ale w tym daniu można również z nich zrezygnować i wykorzystać same ziemniaki.
Zapiekanka warzywna z kiełbasą
6 porcji
Składniki:
800 g ziemniaków
1 mały batat
30 g parmezanu + 1 łyżka do posypania
200 g zielonej fasolki, mrożonej
1 mały brokuł
1 duża marchewka
100 g selera
1 pasternak
800 g kiełbasy
Winny sos z szałwią
2 łyżki pszennej mąki
30 g masła
200 ml wytrawnego białego wina
250 ml mleka
5 liści świeżej szałwii, drobno pokrojonej
sól i czarny pieprz do smaku
Surówka z modrej kapusty
300 g modrej kapusty
50 g selera
1 duże jabłko
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Jeśli nie dysponujesz resztkami ziemniaków z obiadu to ugotuj porcję razem z batatem. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z parmezanem na puszysto. Puree można wzbogacić dodając jedno żółtko. Ja zrezygnowałam z niego. Fasolkę i brokuły podzielone na różyczki obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą aby zachowały ładny kolor.
Kiełbasę pokrój na plasterki i zrumień na patelni. Marchewkę, seler i pasternak obierz i pokrój w małą kostkę. Rozgrzej łyżkę masła i smaż warzywa do miękkości. Kiedy składniki na zapiekankę są już przygotowane przyrządź sos. Na suchej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło i smaż zasmażkę na złoty kolor. Następnie wlej wino stale mieszając aby nie zrobiły się grudki. Następnie wlej mleko, również mieszając sos i dodaj szałwię. Gotuj sos 5 minut. Sos powinien być gęsty ale rzadszy niż tradycyjny beszamel. Dodaj wszystkie warzywa do sosu i wymieszaj.
Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Posmaruj dno naczynia oliwą. Na dnie ułóż warstwę kiełbasy. Następnie rozprowadź sos z warzywami i kolejną porcję kiełbasy. Zakończ ziemniaczanym puree. Posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na najwyższy poziom. Piecz aż puree się lekko zrumieni.
To danie można przygotować dzień wcześniej i w dniu podania jedynie podpiec w piekarniku. Czas pieczenia będzie jednak dłuższy, około 40 minut przy temperaturze 175°C. Zapiekanka świetnie smakuje z surówką z modrej kapusty z dodatkiem selera i jabłka. Wszystkie składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. dopraw surówkę oliwą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Smacznego!
2 komentarze
Uwielbiam zapiekanki. Te wygląda bardzo apetycznie i na pewno skorzystam z przepisu.
Bardzo fajna zapiekanka, ja dodałam jeszcze jedną cebulę jakoś tak odruchowo :)