Gulasz z karkówki czyli letnie danie jednogarnkowe

Macie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe, szybkie i smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można  jeść prosto z garnka…he, he…

Lubię gulasz z karkówki, bo karkówka to mięso lekko przerośnięte tłuszczem, które szybko staje się miękkie, a przy tym jest soczyste. Doprawiłam go pieprzem i świeżym tymiankiem i wiecie co? Wystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny.

gulasz z karkówki przepis

gulasz z karkówki przepis

Gulasz z karkówki

Składniki:

na 4 porcje

500 g karkówki bez kości

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 spore gałązki świeżego tymianku

100 g szpinaku

250 g pieczarek

2 duże ziemniaki

200 ml śmietanki, 30%

2 łyżki klarowanego masła

sól i czarny pieprz do smaku

Do podania

2 dymki

pęczek rzodkiewek

danie jednogarnkowe  gulasz z karkówki

Oczyść mięso z błon i podziel na małe kawałki. Zrumień na maśle. Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż aż cebula się zeszkli. Następnie oczyść pieczarki i pokrój jeśli są bardzo duże. Dodaj do mięsa i smaż aż się zrumienią. Dopraw gulasz solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie wlej śmietankę i zagotuj gulasz. Następnie dodaj opłukany szpinak i gotuj aż szpinak lekko zwiędnie. Wyłóż gulasz na półmisek i posyp plasterkami rzodkiewki i dymką pokrojoną w piórka. Ja jeszcze dodatkowo posypałam listkami tymianku.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.