Macie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe, szybkie i smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można jeść prosto z garnka…he, he…
Lubię gulasz z karkówki, bo karkówka to mięso lekko przerośnięte tłuszczem, które szybko staje się miękkie, a przy tym jest soczyste. Doprawiłam go pieprzem i świeżym tymiankiem i wiecie co? Wystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny.
Gulasz z karkówki
Składniki:
na 4 porcje
500 g karkówki bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 spore gałązki świeżego tymianku
100 g szpinaku
250 g pieczarek
2 duże ziemniaki
200 ml śmietanki, 30%
2 łyżki klarowanego masła
sól i czarny pieprz do smaku
Do podania
2 dymki
pęczek rzodkiewek
Oczyść mięso z błon i podziel na małe kawałki. Zrumień na maśle. Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż aż cebula się zeszkli. Następnie oczyść pieczarki i pokrój jeśli są bardzo duże. Dodaj do mięsa i smaż aż się zrumienią. Dopraw gulasz solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie wlej śmietankę i zagotuj gulasz. Następnie dodaj opłukany szpinak i gotuj aż szpinak lekko zwiędnie. Wyłóż gulasz na półmisek i posyp plasterkami rzodkiewki i dymką pokrojoną w piórka. Ja jeszcze dodatkowo posypałam listkami tymianku.
3 komentarze
Uwielbiam karkówkę, gulasz i dania jednogarnkowe, czyli to coś dla mnie 😊 Pysznie się prezentuje 😊
Dziękuję Aniu! Ja też lubię takie dania!
Takie jednogarnkowe dania zwłaszcza w wakacje są szalenie wygodne :)