Kruche ze śliwkami i bezą

Wczoraj byłam na rynku i nie wierzyłam własnym oczom, że już są śliwki! Od razu zamarzyło mi się kruche ze śliwkami i bezą. Kruche ze śliwkami i bezą to ciasto, które nie może się nie udać! Uwielbiam kruche ciasta z sezonowymi owocami ale nie spodziewałam, że śliwki będą tak szybko w tym roku!

kruche ze śliwkami i bezą

To kruche ciasto zawiera sporą porcję masła przez co jest chyba jeszcze bardziej kruche i prawie przypomina ciasto ucierane. Nie słodziłam śliwek, bo przykryłam je słodką bezą. Polecam kruche ze śliwkami na weekend, choć ja takie ciasto mogę jeść codziennie. Sobota zapowiada się pięknie, więc będę się raczyć ciastem na tarasie w rodzinnym gronie.

kruche ze śłiwkami i bezą

Kruche ze śliwkami

Składniki:

na prostokątną foremkę 25 cm x 35 cm

210 g masła, zimnego

150 g cukru

250 g mąki tortowej

10 g proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 jajka

700 g śliwek

Beza

4 białka

225 g cukru

szczypta soli

kruche ciasto owocowe

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zarabiaj ciasto do wytworzenia kruszonki, po czym dodaj dwa jajka i zarabiaj dalej. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto jest nieco rzadsze ale takie ma być. Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie schłodzone ciasto. Na wierzchu ułóż przepołowione na pół i wypestkowane śliwki. W dużej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści, beza będzie gładka i lśniąca. Rozprowadź bezę po cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i dobrze ostudź. Pokrój na kwadraty. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.