Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto  ala tarta z jabłkiem, z jabłkami  i kruszonką. Ciasto jest pyszne i można je podać z jogurtem, lodami lub bitą śmietaną. Ciasto ala tarta do złudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem.

przepis na tartę

To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne!

tarta przepis

Przepis na tartę

Składniki:

Foremka o  śr. 24 cm

90 g masła

150 g cukru

4 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

150 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli

180 g mąki

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka + 1 łyżka masła

Kruszonka

50 g masła, zimnego

4 łyżki mąki

3 łyżki cukru

3 łyżki płatków owsianych

½ łyżeczki cynamonu

tarta jabłkowa przepis

Zacznij od kruszonki. Zimne masło pokrój w kosteczkę i rozetrzyj między palcami razem z mąką, cynamonem i mąką. Włóż do lodówki. Przygotowanie spodu do tarty rozpocznij od roztopienia masła. Następnie do masła dodaj cukier, miód, jajko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj. Ciasto nie jest mocno zbite ale na tyle, że łatwo można nim wyłożyć foremkę. Foremkę posmaruj masłem przed wyłożeniem ciastem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Podsmażyć krótko na maśle.Na spodzie tarty ułóż  jabłka. Całość posyp kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35 minut. Podaj tartę na gorąco z lodami lub na zimno z jogurtem, bitą śmietaną lub waniliowym sosem.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *