Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto  ala tarta z jabłkiem, z jabłkami  i kruszonką. Ciasto jest pyszne i można je podać z jogurtem, lodami lub bitą śmietaną. Ciasto ala tarta do złudzenia przypomina tartę i tak właściwie to naprawdę fajny przepis na tartę. Ciasto zrobione jest z rozpuszczonego masła, więc nie ma zbytniego problemu z zagniataniem.

przepis na tartę

To ciasto można upiec z dowolnie wybranymi owocami. Robiłam je z gruszkami ale najbardziej smakowało mi z jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne!

tarta przepis

Przepis na tartę

Składniki:

Foremka o  śr. 24 cm

90 g masła

150 g cukru

4 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

150 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli

180 g mąki

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka + 1 łyżka masła

Kruszonka

50 g masła, zimnego

4 łyżki mąki

3 łyżki cukru

3 łyżki płatków owsianych

½ łyżeczki cynamonu

tarta jabłkowa przepis

Zacznij od kruszonki. Zimne masło pokrój w kosteczkę i rozetrzyj między palcami razem z mąką, cynamonem i mąką. Włóż do lodówki. Przygotowanie spodu do tarty rozpocznij od roztopienia masła. Następnie do masła dodaj cukier, miód, jajko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj do maślanej masy i wymieszaj. Ciasto nie jest mocno zbite ale na tyle, że łatwo można nim wyłożyć foremkę. Foremkę posmaruj masłem przed wyłożeniem ciastem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Podsmażyć krótko na maśle.Na spodzie tarty ułóż  jabłka. Całość posyp kruszonką. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 35 minut. Podaj tartę na gorąco z lodami lub na zimno z jogurtem, bitą śmietaną lub waniliowym sosem.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *