Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Lubicie orzechowe masło? Ja uwielbiam i wyjadam je prosto ze słoika. Dzisiaj upiekłam ciastka czekoladowe z masłem orzechowym. Są przepyszne, kruche i mocno pachną ziemnymi orzechami. Ciastka idealne na majówkę. Lubię masło orzechowe kiedy ma fajną oleistą, gładką konsystencję i nie jest zbyt gęste. Takie masło orzechowe jest z firmy Vivio. Masło orzechowe nie zawiera cukru co jest dodatkowym plusem natomiast jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, białko i oczywiście w błonnik. Ma bardzo intensywny orzechowy smak, który mi bardzo odpowiada. Masło składa się w 100% z orzechów ziemnych jak zapewnia producent. Bardzo lekko się rozsmarowuje co jest jego dużą zaletą. Masło orzechowe z Vivio sprzedawane jest w dużym słoiku o wadze 900 gramów. Bardzo dobrze, bo takie dobre masło idzie u mnie w kilka dni.

ciastka z masłem orzechowym

Masło orzechowe używam do gotowania. Pewnie znacie sos satay. Najczęściej jednak wykorzystuję je do wypieków. Moje dzieci lubią smarować nim kanapki i naleśniki. Ja lubię miksować masło orzechowe z bitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj postawiłam na gorzką czekoladę, której nie pożałowałam.

Ciastka z masłem orzechowym

Składniki:

180 g pszennej mąki

¼ łyżeczki soli

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła orzechowego

100 g masła, miękkiego

150 g cukru

1 jajko

100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej

ciastka fistaszkowe

Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło orzechowe, miękkie masło, sól i cukier zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do suche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.  Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Można użyć łyżki do lodów. Ciastka podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Piecz ciastka przez około 12 minut. Powinny być wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika. Dopiero jak ostygną stają się kruche.



SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.