Lubicie orzechowe masło? Ja uwielbiam i wyjadam je prosto ze słoika. Dzisiaj upiekłam ciastka czekoladowe z masłem orzechowym. Są przepyszne, kruche i mocno pachną ziemnymi orzechami. Ciastka idealne na majówkę. Lubię masło orzechowe kiedy ma fajną oleistą, gładką konsystencję i nie jest zbyt gęste. Takie masło orzechowe jest z firmy Vivio. Masło orzechowe nie zawiera cukru co jest dodatkowym plusem natomiast jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, białko i oczywiście w błonnik. Ma bardzo intensywny orzechowy smak, który mi bardzo odpowiada. Masło składa się w 100% z orzechów ziemnych jak zapewnia producent. Bardzo lekko się rozsmarowuje co jest jego dużą zaletą. Masło orzechowe z Vivio sprzedawane jest w dużym słoiku o wadze 900 gramów. Bardzo dobrze, bo takie dobre masło idzie u mnie w kilka dni.
Masło orzechowe używam do gotowania. Pewnie znacie sos satay. Najczęściej jednak wykorzystuję je do wypieków. Moje dzieci lubią smarować nim kanapki i naleśniki. Ja lubię miksować masło orzechowe z bitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj postawiłam na gorzką czekoladę, której nie pożałowałam.
Ciastka z masłem orzechowym
Składniki:
180 g pszennej mąki
¼ łyżeczki soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła orzechowego
100 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej
Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło orzechowe, miękkie masło, sól i cukier zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do suche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Można użyć łyżki do lodów. Ciastka podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Piecz ciastka przez około 12 minut. Powinny być wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika. Dopiero jak ostygną stają się kruche.
3 komentarze
Mój syn byłby zachwycony :)
Wierzę, bo ciastka są pyszne!
Proste, pyszne i jak pięknie wyglądają. Chętnie zrobię taką przekąskę na grilla.