Owsiane ciastka typu krajanka. Chrupiące, słodkie, lekko ciągnące owsiane ciastka, idealne do niedzielnej kawy. Właśnie je przed chwilą upiekłam. Nie wróżę im długiego żywota, bo znikają z talerza w mgnieniu oka. Dla mnie to żaden problem upiekę następne!
Przepis na ciastka jak zwykle prosty i szybki. Tak lubię! Tego typu ciastka mogę piec codziennie. Są mało pracochłonne.
Owsiane ciastka to najpopularniejsze ciasteczka w moim domu. Przyrządza je się szybko, a składniki są zawsze pod ręką. Piekę ciastka w prostokątnej formie, a potem kroję na kawałki. Nie za grube, większe, mniejsze lub takie na jeden raz. Nadziane masą pyszności, a co najważniejsze ciastka są super proste i super smaczne.
Owsiane ciastka piekę na maśle, a w wersji wegańskiej na kokosowym oleju. Dodaję do nich rodzynki i suszone morele. Przepis na ciastka jest bardzo neutralny. Można do nich dodać bakalie według własnego smaku. Ja lubię rodzynki i morele. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku…owsiane ciastka, którym trudno im się oprzeć!
Owsiane ciastka
12 – 16 porcji
Składniki:
200 g masła
100 g cukru
250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód)
500 g owsianych płatków, u mnie górskie
100 g zmielonych migdałów
50 g rodzynek
50 suszonych moreli
garść malin
Masło, syrop i cukier umieść w garnku. Postaw na kuchni i rozpuść masę. Kiedy masa zacznie się pienić i jest już bardzo gorąca dodaj owsiane płatki, a następnie zmielone migdały. Zdejmij garnek z kuchni. Pokrój morele w kostkę i wraz z rodzynkami dodaj do gorącej masy. Wymieszaj.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź, ułóż maliny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 15 minut. Wyjmij i pokrój od razu na małe kwadraty, po czym odstaw do ostygnięcia.
4 komentarze
Ale wspaniałe ciasteczka :-)
Dziéki!
Rewelacyjne! W sam raz dla dzieciaków!:)
chyba po świętach wreszcie będe musiała podobne ciasteczka zrobić